Nagyvilág

Még többen haltak meg a török bányatűzben

Kétszáznyolcvankettőre emelkedett a két nappal ezelőtti, nyugat-törökországi bányakatasztrófa halálos áldozatainak száma, és mintegy 142 bányász sorsáról továbbra sem lehet tudni - közölték csütörtökön török kormányzati források.

A keddi szerencsétlenség az egész országban tiltakozásokat idézett elő, és aláássa Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök államfői ambícióit, mindössze néhány hónappal az elnökválasztások előtt. Török szakszervezetek egynapos országos sztrájkot hirdettek.

Tovább rontja Erdogan helyzetét, hogy csütörtökön napvilágra került egy videofelvétel, amelyen a kormányfő egyik tanácsadója egy, a biztonsági erők által lefogott tüntetőt rugdos. A kormányfő hivatala csütörtökön elhatárolódott az incidenstől, és egy tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy az eset a tanácsadó “személyes ügye”.

Erdogan szerdán látogatott az Isztambultól mintegy 480 kilométerrel délnyugatra fekvő Soma városába, a katasztrófa helyszínére, a szívélyes fogadtatás helyett azonban a feldühödött helyiekkel kellett szembenéznie. A tiltakozók összecsaptak a biztonsági erőkkel, és miután a tömeg “gyilkosnak” és “tolvajnak” nevezte a kormányfőt, Erdogan kénytelen volt egy szupermarketben meghúznia magát, amíg valamelyest le nem csillapodtak az indulatok.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Egymást érik a gyászszertartások

Abdullah Gül török elnök csütörtökön szintén látogatást tett Somában, ahol részvéttel nyilatkozott a “hatalmas katasztrófáról”. A hangulat az államfő ott tartózkodása idején valamelyest visszafogottabb volt, mint előző nap, a gúnyos bekiabálások azonban ezúttal sem maradtak el.

Taner Yildiz török energiaügyi miniszter közlése szerint 196 bányász tetemét átadták a hozzátartozóknak, hogy eltemethessék. Soma városában csütörtökön egész nap gyászoló asszonyok sirámait lehetett hallani, és folyamatosan rendezik a gyászszertartásokat.

A mentési munkálatok tovább folytatódnak, utoljára azonban szerda hajnalban sikerült túlélőt a felszínre hozni. Yildiz csütörtökön közölte: jelenleg a mentőakciót hátráltatja, hogy a bánya szállítórendszerében, egy mintegy kétszáz méter hosszú szakaszon tűz ütött ki. Korábban is többször le kellett állítani a mentési munkálatokat, mivel a tárnában égő szén miatt mérgező füstfelhők keletkeztek.

Az Isztambultól mintegy 480 kilométerrel délnyugatra fekvő Soma város melletti szénbányában kedden műszakváltás idején detonáció történt. Állítólag egy transzformátor robbant fel, majd tűz ütött ki a mintegy egy kilométer mély tárnában. A bányát működtető vállalat szerdán közölte, hogy mintegy 450 embert sikerült kimenteni. Összesen 787 ember tartózkodott a tárnában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik