Nagyvilág

Török bányabaleset: legalább 238 halott

Közel 200 vájárt még keresnek a Nyugat-Törökországban történt szerencsétlenség után. A kormányfő a helyszínre utazott.

Legalább 238-an vesztették életüket a Nyugat-Törökországban történt bányaszerencsétlenségben – közölte szerdán Recep Tayyip Erdogan török kormányfő, aki felkereste a tragédia helyszínét.

Mintegy 190 bányász sorsa még mindig ismeretlen – írja az MTI.

Az Isztambultól mintegy 480 kilométerrel délnyugatra fekvő Soma város melletti szénbányában kedden műszakváltás idején detonáció történt. Állítólag egy transzformátor robbant fel, majd tűz ütött ki a mintegy egy kilométer mély tárnában. A bányában megszűnt az áramszolgáltatás, ezért a lift sem működik. Taner Yildiz török energiaügyi miniszter közlése szerint a baleset idején a tárnában 787 ember tartózkodott. A mentésben mintegy négyszázan vesznek részt. A bányászok közül egyesek 420 méterre vannak a földfelszín alatt.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Yildiz szerda délelőtt 202 halottról és nyolcvan sérültről beszélt. Utóbbiak közül négynek súlyos az állapota. A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy a mentési erőfeszítések “kritikus szakaszba léptek”, és az idő múlásával várhatóan tovább fog emelkedni a halálos áldozatok száma. Egyúttal hozzátette, hogy vélhetően ez Törökország történetének legsúlyosabb bányaszerencsétlensége.

Kiakadtak az üzemeltetőre

A történtek miatt Recep Tayyip Erdogan háromnapos nemzeti gyászt hirdetett – közölte a miniszterelnöki hivatal. Az egész országban és a külföldi képviseleteken is félárbocra engedték a zászlókat.

Isztambulban szerdán több száz tiltakozó gyűlt össze a bányát üzemeltető Soma Holding vállalat székhelye előtt. Tüntetést szerveztek a fővárosban, Ankarában is, ahol a rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a demonstrálók ellen. Az AFP francia hírügynökség egyik fotóriportere szerint a tömeg kövekkel dobálta meg a rendfenntartókat, és kormányellenes jelszavakat skandált.

Törökországban gyakoriak a halálos bányabalesetek a biztonsági előírások megszegése vagy az elavult munkaeszközök miatt. Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb balesete 1992-ben történt egy Zonguldak tartománybeli bányában. Ott egy gázrobbanásban 263 ember veszítette életét.

A török munkaügyi minisztérium azt közölte, hogy a somai bányát 2012 óta ötször – legutóbb 2014 márciusában – ellenőrizték, és munkabiztonsági szempontból egyik alkalommal sem találtak kivetnivalót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik