Nagyvilág

Kínaiakat ölnek Vietnamban

Több mint húsz ember vesztette életét Vietnam középső részén a Kína-ellenes zavargásokban, amelyek a két ország dél-kínai-tengeri területi vitájával kapcsolatban törtek ki.

A Reuters kórházi forrásai szerint öt vietnami munkás és tizenhat kínai halt meg a Ha Tinh tartományban történt összecsapásokban, és több mint száz ember sérült meg. kínai külügyminisztérium csütörtökön súlyos aggodalmának adott hangot a “kínai állampolgárok ellen elkövetett erőszakos cselekmények miatt”, és arra sürgette Hanoit, hogy büntesse meg a törvénysértőket és kárpótolja az áldozatokat.

A vietnami rendőrség közlése szerint a déli Binh Suong tartományban legalább 460 kínainak vélt vállalat üzemeit, irodáit rongálták meg, köztük több tajvani, dél-koreai, szingapúri és japán cégét is. A zavargásokban legalább 40 rendőr megsérült, őket kövekkel dobáltak meg. Eddig 600 embert vettek őrizetbe fosztogatás, lopás és gyújtogatás miatt. Jelentések szerint az utóbbi idők legintenzívebb nacionalista zavargásai során tapasztalt erőszak miatt több száz kínai állampolgár tért vissza a hazájába, vagy menekült Kambodzsába. Vállalatok sora függesztette fel a működését.

A zavargások kedden törtek ki több dél-vietnami ipari parkban, és szerdán késő estére a középső országrészre is átterjedtek. A munkásokat az bőszítette fel, hogy Kína május elején olajfúró tornyot vontatott egy olyan dél-kínai-tengeri területre, amit Vietnam is magáénak tart. Kínai közlés szerint a torony május másodikán kezdte meg működését és augusztus 15-ig lesz üzemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik