Nagyvilág

Beszállhat a hadsereg is Thaiföldön

Katonai beavatkozást helyezett kilátásba a hadsereg főparancsnoka a belpolitikai válságot kísérő erőszak felszámolása érdekében.

“Ha az erőszak folytatódik, a katonáknak szükség esetén talán be kell avatkozniuk a béke és a rend helyreállítására” – közölte Prajuth Csan-ocsa, hozzátéve: elképzelhető, hogy a hadseregnek erőt is kell alkalmaznia a helyzet megoldásához.

A fegyveres erők egyik szóvivője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a főparancsnok elítéli az országban tomboló erőszakot. Bangkokban lassan hat hónapja tartanak a kormányellenes tüntetések, eddig 27 ember halt meg és több mint 800 megsebesült a rendbontásokkal kísért tiltakozásokban.

A thaiföldi alkotmánybíróság a minap hatalommal való visszaélés miatt lemondásra kényszerítette Jinglak Sinavatra miniszterelnököt és kabinetjének számos tagját, ez azonban nem csillapította a politikai ellentéteket. Az ellenzék, amely húsz éve nem nyert választásokat, alapvetően azzal vádolta Jinglak Sinavatrát, hogy 2006-ban megbuktatott bátyjának, Thakszin Sinavatrának a bábja, és az ő korrupciós politikáját folytatja.

A hadsereg, amely a 2010-es felkelést leverte, számos államcsínyt hajtott végre 1932 óta, amióta Thaiföld alkotmányos monarchia lett. A fegyveres erők 2006-ban döntötték meg Thakszin Sinavatra akkori kormányfő uralmát, de eddig úgy tűnt, hogy ezúttal távol maradnak a kialakult belpolitikai válságtól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik