Nagyvilág

Több mint kétszázan haltak meg a bányában

Kétszázötre emelkedett a nyugat-törökországi bányaszerencsétlenség halálos áldozatainak a száma - közölte szerdán délelőtt Taner Yildiz török energiaügyi miniszter.

A halottakon túl nyolcvan sérült van, közülük négynek súlyos az állapota. Még mindig több mint kétszáz ember van a tárnában, ahol 18 órával a balesetet követően sem sikerült megfékezni a lángokat. Már 360-nál embert sikerült kimenteni.

A mentési erőfeszítések “kritikus szakaszba léptek”, és az idő múlásával várhatóan tovább fog emelkedni a halálos áldozatok száma.  Yildiz hozzátette, hogy vélhetően ez Törökország történetének legsúlyosabb bányaszerencsétlensége.
A szerencsétlenség miatt Recep Tayyip Erdogan kormányfő háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

Az Izmirtől mintegy 120 kilométerre északkeletre fekvő Soma város melletti szénbányában műszakváltás idején detonáció történt. Állítólag egy transzformátor robbant fel, majd tűz ütött ki a mintegy egy kilométer mély tárnában. A bányában megszűnt az áramszolgáltatás, ezért a lift sem működik. A bányászok közül egyesek 420 méterre vannak a földfelszín alatt.

A baleset idején a tárnában 787 ember tartózkodott, a mentésben mintegy négyszázan vesznek részt. Törökországban gyakoriak a halálos bányabalesetek a biztonsági előírások megszegése vagy az elavult munkaeszközök miatt. Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb balesete 1992-ben történt egy Zonguldak tartománybeli bányában. Ott egy gázrobbanásban 263 ember veszítette életét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik