Nagyvilág

Keményen beszólogatnak Orbánnak Ukrajnából

Ukrán politikusok ízlelgetik, értelmezik Orbán Viktor kijelentését a magyar autonómiáról, de alapvetően nem állnak hozzá barátságosan. Sőt.

Danilo Lubkinszkij ukrán külügyminiszter-helyettes szerint még meg kell vizsgálniuk, pontosan mi és hogyan hangzott el a magyar kormányfő beszédében. Hangsúlyozta viszont: biztos abban, hogy a magyar kormány határozottan támogatja Ukrajnát. “A mi álláspontunk is határozott és változatlan. Védjük az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségeket különös gondoskodással, figyelemmel viszonyulunk az országunkban élő magyar kisebbséghez” – jelentette ki.

“Ha Ukrajna gyengeséget mutat, a magyarok mellett mások is ki akarnak majd szakítani egy-egy darabot területéből” – ezt már Olekszandr Szics, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párti miniszterelnök-helyettes mondta. Annak érdekében, hogy ne teremtsenek precedenst a Krímben történtek, illetve Orbán Viktor miniszterelnök kijelentése, az ukrán államnak erőt kell mutatnia.

Szerhij Szoboljev, a kormányzó Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy Ukrajna kész megfelelő választ adni, beleértve adott esetben egy külügyi jegyzéket. Erre akkor kerülhet sor, ha a kijevi magyar nagykövet megerősíti, hogy a miniszterelnöki kijelentésének “betűje és szelleme” megfelel annak, amit a sajtó nyilvánosságra hozott. Hozzáfűzte, hogy szükség esetén az ukrán parlament is megfelelő választ ad majd.

Viktor Baloha kárpátaljai független parlamenti képviselő szerint a kárpátaljai magyarok számára biztosított a kulturális autonómia. A kárpátaljai magyar kisebbség kulturális és vallási jogai nagyobb tiszteletben vannak, mint az ukrán nemzetiségűeké voltak Viktor Janukovics volt államfő elnöksége alatt. A kettős állampolgárságról azt mondta, hogy az lekerül a napirendről, amint Ukrajna az Európai Unió tagjává válik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik