Nagyvilág

Orbánt bírált a lengyel miniszterelnök

Donald Tusk szerint Orbán Viktor szavai a magyarok autonómiájáról az ukrán helyzetet szem előt tartva nem voltak „szerencsések".

 

A magyar miniszterelnök beiktatási beszédében egyebek között kijelentette, hogy a Kárpát-medencei magyarokat megilleti a kettős állampolgárság, a közösségi jogok és az autonómia. Mint mondta, mindennek közeli aktualitást ad az Ukrajnában élő 200 ezres magyar közösség helyzete.

“Semmi kétségem, hogy az Ukrajnával határos országoknak, Lengyelországnak, Szlovákiának, Magyarországnak és Romániának szolidaritást kell mutatniuk, és teljes mértékben érdekeltnek kell lenniük Ukrajna integritásának és szuverenitásának fenntartásában. Ha valaki azt mondja, hogy Ukrajna szétesése valamilyen haszonnal járhat a szomszédok számára, az drámai hibát követ el, és a történelem ismeretének hiányáról tesz tanúságot” – szögezte le a lengyel miniszterelnök.

Szerinte Orbán Viktor szavai nem a megfelelő helyen és nem a megfelelő időben hangzottak el. Tusk közölte, hogy hamarosan találkozik Orbánnal Pozsonyban, a globális biztonsági konferencián, ahol ezt a véleményét nyíltan is el fogja mondani, ha “el is rontja a hangulatot”.

“Ma, amikor tanúi vagyunk Ukrajna szétbontásának, az ország szétszakítására irányuló kísérletnek, egy ilyen kijelentés aggodalmat kelthet” – jelentette ki. Megérti Orbán Viktor “Magyarország határain kívül élő honfitársai iránti aggodalmát”, de egyidejűleg arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy “ne támogassuk a szakadárok Oroszország által támogatott akcióit, amelyek egyértelmű célja az ukrán állam szétbontása”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik