Nagyvilág

Tusk a demokrácia paródiájának nevezte az ukrán népszavazást

A kelet-ukrajnai szakadárok népszavazása a demokrácia brutális paródiája, amelynek segítségével az ukrán állam szétverésének forgatókönyvét valósítják meg - jelentette ki Donald Tusk lengyel miniszterelnök.

“Lengyelország más államokhoz hasonlóan nem ismeri el ezeknek az álnépszavazásoknak az eredményét” – szögezte le a lengyel kormányfő hétfőn Varsóban vajdasági vezetőkkel találkozva.

“A rossz forgatókönyv a szemünk előtt valósul meg. Semmi kétség, hogy a donyecki és luhanszki megyékben szervezett úgynevezett népszavazások az ukrán állam szétverésének újabb szakaszát jelentik” – folytatta. “Mindenki előtt világos, hogy az agresszió rafinált, eddig nem tapasztalt formájával van dolgunk, s hogy ezeknek a népszavazásoknak semmi közük a demokráciához” – állapította meg.

Úgy tűnik, még a szakadároknak sem fontos, hogy a népszavazásoknak demokratikus látszatuk legyen. Inkább brutális erődemonstrációról van szó – vélekedett Tusk.

A varsói külügyminisztérium vasárnap nyilatkozatban leszögezte, hogy Lengyelország nem ismeri el a kelet-ukrajnai népszavazások eredményét. Ezeket illegális, fegyveres szakadár csoportok szervezték a nemzetközi jog és az ukrán alkotmány és jog semmibevételével – állapította meg. Lengyelország támogatja az ukrajnai konfliktus békés megoldását célzó lépéseket és a nemzetközi szervezetek, különösen az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) törekvéseit. A lengyel külügyminisztérium szerint a konfliktust nemzeti párbeszéd útján, az ukrán törvényekkel összhangban kell megoldani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik