Nagyvilág

“Reformra van szükség, nem forradalomra”

José Manuel Barroso teljes politikai uniót szeretne. Úgy véli, hogy mindenekelőtt tisztázni kell az unió célját.

Európa békéjének és jólétének megóvásához az Európai Uniónak sokkal egységesebbé kell válnia, hatékonyabban kell érvényesítenie akaratát a világpolitika színterén és növelnie kell nemzetközi szerepét – vallja az Európai Bizottság elnöke.

Történelmi siker

A Népszabadság szombati számában megjelent írásában az európai politikus leszögezi, hogy hite szerint az EU országainak teljes politikai uniót kell alakítaniuk. Ugyanakkor kiemeli, hogy e fejlődésnek organikus módon kell végbemennie.
“Reformra van szükség, nem forradalomra” – fogalmazott a Bizottság elnöke.

Az európai integráció elmúlt egy évtizede szerinte történelmi sikereket hozott a 12 új tagállam belépését eredményező bővítéssel, ugyanakkor minden eddiginél súlyosabb válságok is jellemezték, a pénzügyi világ megrendülésétől az ukrajnai eseményekig.

A gazdasági válság kiélezte a feszültségeket a centrum és periféria országai, a gazdag és szegény tagállamok, a hitelezők és az adósok, Észak és Dél között. Egyúttal azonban jobban ráébresztett bennünket a reformok szükségességére, tudatosította a kölcsönös függőséget – állapította meg Barroso.

Tisztázni kell a célt

Az elnök hangsúlyozta azt is, hogy az európai integráció következő szakaszához széles körű politikai és társadalmi támogatást kell kiépíteni. “El kell érni, hogy európai és nemzeti szinten is ki-ki valóban magáénak érezze az európai projektet” – fogalmazott.

Véleménye szerint a részletek megválaszolása előtt tisztázni kell az unió célját, azt, hogy milyen mértékű sorsközösséget, milyen mélységű integrációt akarnak a tagok, és ki, miben szeretne szerepet vállalni, és milyen cél érdekében.
Az európai integráció lépésről lépésre haladó folyamat marad – véli Barroso, aki szerint ez a legújabb kori történelem legnagyobb horderejű projektje, amelyben hatalmas energia és vonzerő rejlik.

Az európai struktúrák alkalmazkodóképessége példa nélküli, de csak akkor járhatnak sikerrel: ha a nemzeti politikusok magukévá teszik az európai projektet, nem külső zavaró tényezőként tekintenek Európára, ha az együttműködés az érettség új szintjére jut, és ha politikusai kezdeményező szerepet vállalnak – fejtette ki az Európai Bizottság elnöke, aki ebben látja a közelgő európai választások tétjét.

“A szavazóurnákhoz járulás döntő esély arra, hogy vállaljuk az eddigi eredményeket, és megegyezzünk arról, milyen feladatok várnak még ránk” – fogalmazott José Manuel Barroso.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik