Nagyvilág koronavírus

Már 126 halálos áldozata van a koronavírusnak

Libanonban is megjelent a közel-keleti légúti megbetegedés (Middle-East Respiratory Syndrome, MERS) . Szaúd-Arábiában újabb öt halottja van a betegségnek a rijádi egészségügyi tárca pénteki tájékoztatása szerint.

Az illetékes libanoni minisztérium azt közölte pénteken, hogy egy férfi nemrégiben lett beteg, miután hazatért Szaúd-Arábiából. A férfi állapota nem volt súlyos, már haza is engedték a kórházból.

Az egészségügyi miniszter csütörtökön elrendelte hőkamerák felállítását a bejrúti nemzetközi repülőtéren, hogy kiszűrjék a lázas utasokat, ami a vírus egyik tünete lehet. Szakértők szerint a MERS nem veszélyesen fertőző, így az eset csekély kockázatot jelent a lakosságra nézve.

A szaúdi egészségügyi tárca eközben bejelentette, hogy újabb öt halottja van a betegségnek – négy férfi és egy nő -, s ezzel 126-ra emelkedett az áldozatok száma. A vírus másfél évvel ezelőtti megjelenése óta 463-an betegedtek meg rijádi tájékoztatás szerint.

A súlyos akut légzőszervi megbetegedést okozó SARS vírushoz hasonló – annál gyakrabban halált okozó, de kevésbé fertőző – koronavírus 2012 szeptemberében jelent meg Szaúd-Arábiában. Egyiptomban, Jordániában és az Egyesült Államokban is diagnosztizáltak már megbetegedést. Egyelőre nincs hatékony mód a megelőzésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik