Nagyvilág

Napokra is elzárhatják a csapokat a szárazság miatt Caracasban

Korlátozzák a lakosság vízfogyasztását Caracasban a súlyos szárazság miatt: az új jegyrendszer értelmében a hatmilliós lélekszámú venezuelai főváros egyes negyedeiben élők akár hetente három napig is víz nélkül maradhatnak.

A hatóságok szerint a szerdától hatályos intézkedésre az idén a megszokottnál is hosszabban elhúzódó száraz időszak miatt kényszerültek. A Caracast övező három víztározó egyikében aggasztó mértékben leapadt a vízszint, és várhatóan augusztusig vagy szeptemberig nem is normalizálódik a helyzet.

Az ellenzék viszont a kormány felelőtlenségét hangoztatja. Carlos Ocariz, a főváros Sucre kerületének polgármestere azt rótta fel a szocialista kormányzatnak, hogy az utóbbi 15 évben egyetlen új víztározót sem építettek. Úgy vélte, nem lett volna szabad megvárni a tározók elapadását, és már hónapokkal korábban el kellett volna kezdeni takarékoskodni a vízzel.

A vízhiány nem új nehézség Venezuelában, különösen a szegényebb negyedekben gyakori probléma. Legutóbb 2009-ben volt súlyos szárazság, amikor a vízszint több vízi erőműben is kritikus szintre csökkent, és emiatt országszerte áramkimaradások voltak. Ilyen komoly válságra ezúttal ugyan nem kell számítani, de az ügy miatt kialakult politikai vita egyhamar nem fog alábbhagyni. Nicolás Maduro elnök ellenzéke hónapok óta tüntet az utcákon a legkülönfélébb problémák miatt a magas inflációtól kezdve az óriási méreteket öltő bűnözésig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik