Nagyvilág

A lettek félnek az oroszoktól

A lett kormányfő provokációktól tart egy orosz megemlékezés kapcsán, Mihail Hodorkovszkij szerint pedig a balti államok lehetnek Moszkva következő célpontjai.

Laimdota Straujuma lett miniszterelnök, az esetleges incidensektől tartva, arra szólította fel az ország állami tisztviselőit, hogy maradjanak távol a pénteki ünnepségektől, és arról beszélt az állami tévé műsorán, hogy május 9-e “Oroszország és a Szovjetunió győzelmének napja”.

A II. világháború során a Szovjetunióhoz csatolt Lettországban a jelentős számú orosz kisebbség május 9-én ünnepli a náci Németország felett aratott győzelem napját. A lettek ugyanakkor az előző nap, május 8-án emlékeznek meg a nemzetiszocializmus legyőzéséről és a világháború áldozatairól.

Mihail Hodorkovszkij korábbi orosz olajmágnás – aki csaknem 10 évi börtön után négy hónappal ezelőtt kapott kegyelmet az orosz elnöktől – Vilniusban, Litvánia fővárosában úgy nyilatkozott, hogy a balti államok vagy a Balkán “lehet a következő célpontja Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, ha nem ütközik megfelelő ellenállásba Ukrajnában”.

Oroszország “meglehetősen könnyen elfoglalta a Krímet, és most már nem tud visszavonulni”. Putyin pedig a Szovjetunió visszaállításán dolgozik, és megtévesztő propagandát terjeszt – mondta Hodorkovszkij, aki Ukrajnában tett látogatását követően utazott rövid időre Litvániába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik