Gazdaság

Ez a legnagyobb fenyegetés Kelet-Európára

Közép-Európa EU-gazdaságainak növekedése gyorsul a következő három évben, ám a térség növekedési teljesítményére komoly veszélyt jelent az orosz-ukrán konfliktus esetleges eszkalációja – állítják londoni pénzügyi elemzők.

A Moody’s Analytics a közép- és kelet-európai EU-gazdaságokra kidolgozott új előrejelzésében az idei évre 2 százalékos, 2015-re 3 százalékos, 2016-ra 4 százalékos átlagos GDP-növekedést jósol a régió egészében. A várható gyorsulást elsősorban az országcsoport lazuló költségvetési politikája, az ezt kiegészítő, szintén laza monetáris politika és a folytatódó euróövezeti kilábalás segíti – vélik.

A ház várakozása szerint Magyarországon, Szlovéniában és Szlovákiában a hazai össztermékhez mért államháztartási deficit jövőre megközelíti a 3 százalékos küszöböt. A cég szerint ugyanakkor nem ez, és nem is az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának likviditásszűkítő leépítése, hanem most már az ukrajnai válság jelenti az első számú kockázatot a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok növekedési kilátásaira.

A Moody’s Analytics közgazdászai növekedési hatásszámításokat végeztek arra az esetre, ha az ukrajnai válság miatt kialakuló globális adósságpiaci kockázatkerülés megemeli az irányadó tízéves térségi állampapírhozamokat. A ház a magyar, a lengyel és a szlovén gazdaságra vetítette ki modellszámításait, és arra jutott, hogy a tízéves állampapírok egy százalékpontos hozamemelkedése a reálértéken számolt idei magyar növekedési ütemet 0,2 százalékponttal, a jövő évit 0,4 százalékponttal lassítaná.

Más nagy londoni házak előrejelzései szerint ugyanakkor az ukrán gazdaság lesz messze a legnagyobb kárvallottja a válságnak. A JP Morgan közgazdászai legutóbbi elemzésükben lefelé módosították eddig is súlyos idei recesszióval számoló prognózisukat, és most már 5,7 százalékos GDP-visszaesést várnak Ukrajnában 2014 egészében. A cég korábbi előrejelzésében 3,2 százalékos idei ukrán GDP-mínusz szerepelt. Ráadásul a ház jövőre is további 1,1 százalékos visszaesést valószínűsít Ukrajnában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik