Nagyvilág

Van, akinek jobban fájna az oroszok elleni szankció

Egységesen kell fellépnie az Európai Uniónak Oroszországgal szemben, akkor is, ha gazdasági büntetőintézkedéseket kell bevezetni - mondta a német kancellár kedden Berlinben.

Angela Merkel a ciprusi elnökkel folytatott megbeszélése után tartott tájékoztatón hangsúlyozta: az esetleges szankciók eltérő hatással lehetnek az egyes tagállamokra, hiszen csak a földgázellátást tekintve 6 tagország 100 százalékban függ az orosz szállításoktól, további 12 országban pedig 50 százalék feletti az orosz részarány a gázfelhasználásban. Ugyanakkor fontos, hogy a 28 állam “ugyanazzal az üzenettel forduljon Oroszország felé” – mondta a kancellár.

Az ukrajnai helyzet “napról napra súlyosabb”, de a válság katonai rendezése szóba sem jöhet, a gazdasági büntetőintézkedések esetleges bevezetése pedig nem lehet “öncélú”, ezért továbbra is a diplomáciai megoldásra kell törekedni – tette hozzá Angela Merkel. A kancellár kiemelte, bővíteni szükséges az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) feladatkörét és biztosítani kell a május 25-re kiírt elnökválasztás lebonyolítását.

Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő hozzátette, hogy országa rendkívül nagy mértékben függ az orosz gazdaságtól, de a kormány így is támogatná “egyes szankciók” bevezetését, ha nem marad más megoldás.

“Kár lenne”

Azzal kapcsolatban, hogy moszkvai tervek szerint katonai parádét tartanak a Krím félszigeten Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével május 9-én, a győzelem napján – a második világháború európai hadszínterén, vagyis a náci Németország felett aratott győzelem évfordulóján -, Angela Merkel újságírói kérdésre elmondta: négy évvel ezelőtti moszkvai látogatásán személyesen is megtapasztalta, milyen sokat jelent az oroszoknak a nemzetüknek “végtelen szenvedést okozó” nácizmus legyőzése.

Hozzátette: “kár lenne”, ha Moszkva a katonai erő felmutatására használná fel ezt a jeles napot a Krímben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik