Nagyvilág

Eltűnt repülő: a tengerfenéken keresnek tovább

A kutatás akár évekig is eltarthat, és több mint 12 milliárd forintnyi ausztrál dollárba fog kerülni.

Egy nemzetközi szakértői csoport újra meg fogja vizsgálni azokat az adatokat, amelyeket a csaknem két hónapig tartó kutatás során összegyűjtöttek az eltűnt malajziai repülőgéppel kapcsolatban, hogy megbizonyosodjanak afelől: az Indiai-óceán déli részét átfésülő kutató-mentők jó helyen kerestek – közölték hétfőn a keresésben részt vevő országok magas rangú tisztségviselői.

A szóban forgó malajziai, ausztrál és kínai tisztségviselők Canberrában találkoztak, hogy kidolgozzák a további teendők részleteit, de annyi bizonyos, hogy a tengerfeneket kell kutatni egy mintegy 60 ezer négyzetkilométer területű részen.

A múlt héten fejeződött be a kutatás azon szakasza, amelyben az óceán felszínét kutatták repülőgéproncsok után, valamint pásztázták a tengerfeneket egy korlátozott mélységig, mert a Bluefin 21 nevű amerikai tengeralattjáró robot csak 4,5 kilométer mélyre tud lemerülni. Egyetlen roncsdarabot sem találtak, pedig 4,6 millió négyzetkilométernyi területet kutattak át a felszínen.

Jó helyen keresték

Szerdától kezdődően újra elemzik az eddig megszerzett adatokat, és ellenőrzik, hogy minden következtetés, amelyet eddig levontak, helyes volt-e – mondta Angus Houston nyugalmazott ausztrál tábornok, a kutatás vezetője újságíróknak. A most következő kutatás akár egy évig is eltarthat, és előreláthatólag 60 millió ausztrál dollárba (12,4 milliárd forint) fog kerülni – hívta fel a figyelmet. Warren Truss ausztrál közlekedési miniszter hozzátette: szinte biztosak abban, hogy a gépet jó helyen keresték eddig.

Nagy probléma, hogy senki nem tudja, milyen mély az óceán azon a területen, mert a térség tengeri talapzata nincs feltérképezve – jegyezte meg a miniszter. Megpróbálnak beszerezni olyan berendezéseket, amely mélyebben is képesek kutatni, mint a Bluefin 21 – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik