Nagyvilág

Még évekig nem kerülhetnek elő a maláj repülő roncsai

Kiterjesztik az eltűnt malajziai utasszállító repülőgép után a tengerfenéken folytatott kutatást - közölték illetékesek, miután befejezéséhez közeledik, de mindeddig semmilyen eredményt nem hozott az Indiai-óceán elsőként kijelölt területének átvizsgálása.

A keresést koordináló ausztráliai központ pénteken közölte, hogy a kutatást második hete folytató Bluefin-21 robot-tengeralattjáró 95 százalékban elvégezte már az Ausztráliától nyugatra lévő, 310 négyzetkilométernyi tengerfenék letapogatását, de semmi említésre méltót nem talált. Az elmúlt napokban egy tíz kilométer sugarú kört fésültek át a robottal a Bluefin merülési képességeinek maximumát jelentő, 4500 méteres mélységben.

A központ közlése szerint, ha a munka befejeztével semmit sem találnak, akkor az eddigi körrel szomszédos térségben folytatják majd a kutatást, s az újabb célterületet napokon belül kijelölik.

“Szorosan egyeztetünk külföldi partnereinkkel arról, mi lenne a legjobb módja a kutatás folytatásának” – szögezte le nyilatkozatában a keresést koordináló ausztráliai központ, a munkálatokban részt vevő Malajziára, Kínára és az Egyesült Államokra utalva.

A Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó, MH370-es járatának március 8-án veszett nyoma. A Boeing 777-200-as repülőgép fedélzetén lévő 239 emberből több mint 150 kínai állampolgár volt. Kína összesen kilenc hajóval és hat repülőgéppel kapcsolódott be a gép roncsai és feketedoboza utáni kutatásokba, amelyek azonban egyelőre semmilyen eredménnyel nem kecsegtetnek.

A jelenlegi kutatási területet a hatóságok annak alapján jelölték ki, hogy az egyik kínai keresőhajó az eltűnt malajziai repülőgép feketedobozának tulajdonított pulzáló jelet észlelt a térségben. A feketedobozok akkumulátorai azonban a szakemberek szerint mostanra teljesen lemerültek, ezért további jeladásukra nem lehet számítani.

Az amerikai védelmi tárca egyik magas beosztású tisztségviselője pénteken, a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy évekig is elhúzódhat a kutatás a malajziai légitársaság március 8-án eltűnt MH370-es járatának roncsai után.

A név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselő szerint a roncsok keresése mostantól egy sokkal nehezebb szakaszba lép. “Mindannyian erre a kicsi térségre összpontosítottunk, és nem találtunk semmit. Most kénytelenek leszünk visszatérni egy szélesebb körű kutatásra” – mondta, hozzátéve, hogy a részt vevő szakemberek most már évekről beszélnek.
Mindezt tekintetbe véve, a folytatás mikéntjéről szavai szerint Malajziának kellene döntenie.

De lehet, hogy sosem találják meg a roncsokat?

Mert le sem zuhant a gép – a legvadabb elméletek szerint valaki (pl. NSA, globális amerikai lehallgatórendszer) biztosan tudja, hol a gép, csak nem akarja elárulni. Leszállt a dzsungelben. A Srí Lanka-i tamilok lázadóinál landoltak. Elrabolták, hogy gigantikus bombát faragjanak belőle. Észak-Koreában van. Iránban van. Szabadkőművesek vitték el. Az ufók voltak. A tudjukkik voltak. Felcsúton van. Egy garázsban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik