Nagyvilág

Szerdán szabadon engedhetik az EBESZ-megfigyelőket

A Bild című német lap értesülése szerint küszöbön áll az oroszbarát szeparatisták által Kelet-Ukrajnában foglyul ejtett EBESZ-megfigyelők szabadon bocsátása, amelyben a Putyinnal születésnapozó Schrödernek nagy érdemei lehetnek.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet katonai megfigyelőinek hétfős csoportját a múlt hét végén ejtették foglyul Szlovjanszk városban. Vjacseszlav Ponomarjov, a város önjelölt szeparatista polgármestere a Bildnek nyilatkozva azt mondta, hogy a túszok sorsáról folytatott tárgyalásokon sikerült előrelépést elérni. A polgármester kijelentette, hogy a szabadon bocsátás a jelek szerint hamarosan megtörténhet, mégpedig fogolycsere nélkül. A szeparatisták ugyanis korábban azt követelték, hogy a túszok elengedése fejében a kijevi hatóságok bocsássák szabadon őrizetbe vett szakadár társaikat. A német újság idézte a polgármestert, aki szerint a legrövidebb időn belül pozitív megoldás születik.

Vlagyimir Putyin orosz államfő kedd este reményét fejezte ki, hogy rendeződik az EBESZ Szlovjanszkban foglyul ejtett külföldi katonai megfigyelőivel kapcsolatos konfliktus, és a megfigyelők elhagyhatják fogva tartásuk helyét. Putyin elmondta, hogy hétfőn Gerhard Schröder volt német kancellár is közbenjárt nála az EBESZ katonai megfigyelőinek szabadon engedése érdekében, különös tekintettel arra, hogy közöttük német állampolgárok is vannak.

A Bild című lap arról írt, hogy amennyiben megtörténik az EBESZ megfigyelőinek feltételek nélküli szabadon bocsátására, akkor abban Schrödernek nagy érdemei vannak. A volt kancellár hétfő este Putyinnal ünnepelte 70. születésnapját Szentpéterváron, és a Bild szerint kérte az orosz elnököt, hogy járjon közbe az EBESZ-megfigyelők szabadon bocsátása érdekében.

Putyin ezt meg is tette, és kapcsolatba lépett a fogva tartók vezetőjével – írta a Bild.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik