Nagyvilág

Rasszista támadások is érik a magyar rabokat

A rendőrség és a büntetés-végrehajtás több fogva tartási létesítményét látogatták meg tavaly április első felében az Európa Tanács (ET) kínzás és embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés megakadályozásáért felelős bizottságának szakértői, az erről készült ötvenoldalas jelentést szerdán tette közzé a 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet.

A hattagú nemzetközi szakértői csoport hat rendőri és négy büntetés-végrehajtási intézményt járt végig, és a legtöbb helyen azt tapasztalta, hogy előfordul szóbeli vagy fizikai bántalmazás, amelyek a fogva tartottak beszámolói szerint egyes esetekben rasszista indíttatásúak. Az ET szakértői ezek megakadályozására és felszámolására több ajánlást tesznek.

A megállapításokra, észrevételekre és ajánlásokra a kormány kimerítően, több mint 30 oldalon keresztül válaszolt, amelyet az ET szintén közzétett.

Szégyenlistára kerültünk

Az ET a magyar börtönök zsúfoltságát is vizsgálta. Ebből kiderül, hogy Szerbiában 100 helyre 160 fogva tartott jut, Olaszországban 145, Cipruson 140, Magyarországon 139, Belgiumban pedig 132.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik