Nagyvilág

Visszakaphatja Ukrajna az ellopott vagyonát

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok képviselői az új kijevi vezetés tagjainak jelenlétében kedden megerősítették azon szándékukat, hogy lenyomozzák és visszajuttatják a Viktor Janukovics volt ukrán államfő rezsimje által ellopott vagyont.

A bejelentésre Londonban került sor, azon a kétnapos nemzetközi fórumon, amelynek célja, hogy segítsenek az ukrán kormánynak a februárban elmozdított oroszbarát elnök és köre által felhalmozott vagyon visszaszerzésében. A brit-amerikai közös szervezésű találkozón harmincöt ország képviselői vettek részt.

“Ne legyen félreértés, eltökéltek vagyunk, hogy felelősségre vonjuk azokat, akik részt vettek az ukrán vagyon ellopásában, és elkötelezettek vagyunk az iránt is, hogy ezt a vagyont visszajuttassuk az ukrán népnek” – szögezte le sajtótájékoztatóján Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter, hozzátéve, hogy az eljárás talán évekig el fog húzódni, azonban végül bizonyosan sikerrel fognak járni.

A tárcavezető azt üzente a felelősöknek, hogy elfuthatnak, de nem bújhatnak el, valamint elmondta, hogy az ellopott vagyon dollármilliárdokban mérhető. Holder emellett közölte, hogy az Egyesült Államok készen áll arra, hogy további szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben, amennyiben Moszkva nem hagy fel az ukrajnai válságba való beavatkozással.
Oleh Mahnickij ukrán főügyész kijelentette, hogy országa eddig mintegy 3 milliárd dollár (669 milliárd forint) ellopott vagyont azonosított és további milliárdokra számítanak. A főügyész szerint az előző ukrán rezsim bűnszövetkezetként viselkedett és távozásakor üresen hagyta az államkincstárat.

A súlyos csalási bűncselekmények felderítésére szakosodott brit nyomozóhatóság (Serious Fraud Office, SFO) hétfőn bejelentette, hogy ukrajnai korrupciós ügyletekkel kapcsolatos pénzmosási vizsgálatot kezdett és ennek részeként hozzávetőleg 23 millió dollárnyi (5,1 milliárd forintnyi), Nagy-Britanniában lévő ukrán vagyont zárolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik