Nagyvilág

Nem ismerik el a palesztinok Izrael “vallási identitását”

Mahmúd Abbász palesztin elnök szombaton kijelentette, hogy az új palesztin egységkormány lemond az erőszakról, el fogja ismerni Izraelt és a vele kötött eddigi megállapodásokat, de sosem fogja elismerni Izraelt "zsidó államként".

Abbász a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) központi tanácsának szombaton kezdődött ülésén beszélt erről. A 124 tagú testület a közel-keleti békefolyamat jövőjéről tanácskozik. Abbász arról beszélt, a palesztinokat nem lehet arra kényszeríteni, hogy egy lépéssel tovább menjenek, és elismerjék Izrael “vallási identitását”, de az öt héten belül, a Hamász radikális palesztin szervezet és az Abbasz vezette Fatah résztelével megalakuló kormány elfogadja Izrael elismerésének stratégiáját.

A tanács ülésén Abbász kijelentette, hogy az egységkormány az ő politikáját fogja követni. “Elismerem Izrael államot, elutasítom az erőszakot és a terrorizmust, és tiszteletben tartom a nemzetközi kötelezettségeket” – hangoztatta Abbász.

A palesztin vezető megismételte, hogy a palesztinok önálló államokat akarnak, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem. “Jeruzsálem nélkül nem lesz palesztin állam” – szögezte le Abbász. Izrael a kétoldalú béketárgyalások egyik alapfeltételének szabta, hogy a palesztinok elismerjék, mint a zsidó államot. Az Izrael és egyes nyugati kormányok által terrorszervezetnek tartott Hamász viszont eddig arra sem volt hajlandó, hogy egyáltalán elismerje Izrael létezését.

Izrael csütörtökön bejelentette, hogy felfüggeszt a palesztinokkal folytatott béketárgyalási folyamatból, miután előző nap kiegyezett a két, eddig rivalizáló fő palesztin politikai erő, és megállapodott abban, hogy heteken belül véget vet a politikai megosztottságnak, egységkormányt alakít, majd parlamenti és elnökválasztásokat tartanak a palesztin területeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik