Nagyvilág

Obama és Putyin még beszél egymással

A Kreml cáfolta, hogy megszakadt a párbeszéd Putyin és Obama között. Előzőleg olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint már nem is tárgyalnak egymással az ukrán válság miatt.

“Az egyeztetések továbbra is viszonylag rendszeresek. Legutóbb a múlt héten beszélt egymással a két elnök” – mondta Dmitrij Peskov szóvivő az Eho Moszkvi rádiónak. Emlékeztetett rá, hogy április 14-én is telefonon beszélgetett Putyin és Obama. A szóvivő azt elismerte, hogy jelenleg sok a véleménykülönbség, ezért az egyeztetések időnként rendkívül kemények, de a párbeszéd nem szűnt meg. A nyugati és az orosz sajtó is korábban arról adott hírt, hogy az ukrán válság miatt Putyin és Obama már nem tárgyal egymással közvetlenül.

Az ABC News szerint Obama egy hete nem beszélt személyesen Putyinnal az egyre élesedő ukrajnai válság ügyében. A minap Dél-Koreában járt amerikai elnököt az ABC News tudósítója kérdezte, mit tenne, ha a közelben fuldokolna orosz kollégéja, és Obama azonnal rávágta: “Biztos, hogy kimenteném, ha Putyin úr fuldokolna”. Bárkit kimentene, ha rajta múlna – tette hozzá és
megjegyezte, bár egy kicsit kijött a gyakorlatból régen jó úszó volt, hiszen Hawaiin nőtt fel.

Obama a szöuli sajtótájékoztatón ugyanakkor világossá tette, nincs elragadtatva Putyintól, aki egyre aggasztóbban,  hidegháborús szemüvegen át szemléli a világot. Mint mondta: az utóbbi hetek fejleményei, köztük a Krím Oroszország általi bekebelezése, “lényegesen megnehezítik, hogy együttműködjünk”.

A UPI amerikai hírügynökség szombati beszámolója szerint a hónap elején arról kérdezték az orosz elnököt, hogy megbízna-e amerikai kollégájában egy ilyen vészhelyzetben. Azt felelte, hogy a kormányközi kapcsolatokon túl léteznek személyes kapcsolatok is.”Azt nem mondanám, hogy különleges kapcsolat van köztem és az amerikai elnök között, de úgy gondolom, hogy (Obama) rendes és elég bátor ember. Szerintem kimentene” – mondta Putyin.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik