Nagyvilág

Kilométeres sorok a krími határon

Több kilométeres sor alakult ki vasárnapra a Krím félszigeti Armjanszk település térségében, ahol két napja orosz határellenőrző pont működik.

Az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat pénteken jelentette be, hogy kijelölték a március 21-én Oroszországhoz csatolt terület és Ukrajna között az orosz államhatárt és attól a naptól kezdve hatályosak a határátkelési szabályok a Krím félszigeten. Sem Ukrajna, sem más államok nem ismerték el a Krím félsziget Oroszországhoz csatolását

Az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség munkatársának helyszíni beszámolója szerint az armjanszki autóbusz-állomástól az első ellenőrző pontig teher- és személygépkocsikból öt kilométeres sor alakult ki. Két nappal ezelőtt a Krím félszigetről Herszon felé vezető úton felállított ellenőrző ponton naponta mintegy ezer gépjármű haladt át. Nagyon sok krími lakosnak most is állandó munkája van Ukrajnában, és vannak, akik vásárolni járnak át oda. Azt remélik, őket továbbra is átengedik a határon.

A Krím félszigetre beutazással nagyobb a probléma. Az ukrán oldalon 20 kilométeres sor alakult ki az újonnan felállított armjanszki határátkelő előtt. Moszkva és Kijev között a krími orosz határ kijelölésével csak erősödött a feszültség. Az ukrán hatóságok a múlt héten csütörtökön jelentették be, hogy korlátozzák a 16 és 60 év közötti orosz állampolgárságú férfiak beutazását Ukrajna területére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik