Nagyvilág

A palesztin elnök a holokauszt borzalmairól

Mahmúd Abbász az izraeli holokauszt-emléknap előtt a modern történelem legszörnyűbb bűntettének nevezte a holokausztot - közölte az izraeli közszolgálati rádió.

A palesztin elnök arab és héber nyelven adta ki üzenetét, amit a Palesztin Hatóság hivatalos hírügynöksége, a WAFA honlapján tett közzé. Abbász az első palesztin elnök, aki ilyen tartalmú kijelentést tett, egyben rokonszenvét fejezte ki „a nácik által megölt áldozatok családjai és az ártatlan emberek, köztük a zsidók és mások iránt”.

„A holokauszt az etnikai megkülönböztetés és a rasszizmus gondolatát jeleníti meg, amit a palesztinok erősen elutasítanak, és ami ellen síkra szállnak” – üzente a palesztin elnök, aki felszólította a nemzetközi közösséget: mindent kövessen el a rasszizmus és az igazságtalanság elleni harcban, hogy igazságot és méltányosságot hozzon az elnyomottaknak, bárhol élnek is.

„A palesztin nép az igazságtalanság, az elnyomás és a szabadság megtagadása miatt szenved, mi követeljük elsőként az igazságtalanság és a rasszizmus megszüntetését, amely bűnöknek népünk a szenvedő alanya. Ebből az alkalomból felszólítjuk az izraeli kormányt, hogy ragadja meg az alkalmat egy igazságos és átfogó, kétállami megoldáson alapuló béke megkötésére a térségben, amelynek alapján Izrael és a palesztinok egymás mellett békében és biztonságban élnének.” – tudatta Abbász.

Az izraeli miniszterelnök a kormány szokásos vasárnapi ülésének kezdetén elutasítóan válaszolt a palesztin elnök szavaira. Netanjahu szerint a nemzetközi közvéleményt megcélzó üzenetek deklarálása helyett Abbásznak a Hamásszal kötött szövetség és az Izraellel kötött valódi béke között kellene választania.

Korábban az izraeli vezetők a moszkvai egyetemen írt doktori dolgozata alapján többször vádolták a holokauszt tagadásával a palesztin elnököt, mivel Abbász dolgozatában a cionista mozgalomnak és a náciknak a holokauszt előtti együttműködését taglalta. Később visszavonta egykori tanait, az utóbbi években adott interjúiban tiltakozott a holokauszttagadás vádja ellen, és elismerte, hogy a második világháborúban hatmillió zsidót öltek meg a nácik és szövetségeseik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik