Belföld

Vasárnap lesz az Élet menete: itt a program

Vasárnap délután tartják az Élet menetét Budapesten, előtte délelőtt pedig konferenciát rendeznek a holokauszt történetéről és "az Európában és Magyarországon növekvő antiszemitizmusról" - közölte az Élet Menete Alapítvány pénteken az MTI-vel.

A délelőtti konferencián felszólal Irwin Cotler kanadai volt igazságügy-miniszter, Sandro Gozi, olaszországi alsóházi képviselő, Antonyia Parvanova bolgár EP-képviselő és Konstantinos Karagounis, Görögország igazságügy-miniszter helyettese.

Közlésük szerint az Élet menete az Erzsébet híd pesti hídfőjétől indul, ahol beszédet mond Székhelyi József színművész, az Élet Menete Alapítvány egyik alapítója és Hegedűs D. Géza színművész, az alapítvány felügyelőbizottsági tagja.

A hídfőnél Kelemen Zénó szobrászművész Élet menete című szobrát felavatja Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete, Forgács János holokauszt-túlélő, volt auschwitzi fogoly, az Élet Menete Alapítvány önkéntese és Kolos Sára, a Scheiber Sándor Zsidó Gimnázium és Általános Iskola tanulója. Az esemény elején elismerést adnak át Zoltai Gusztávnak, az Élet Menete Alapítvány egyik fővédnökének, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének volt ügyvezető igazgatójának.

Az Élet menete a Keleti pályaudvar parkolójába érkezik, ahol a tervek szerint Simon Perez, Izrael elnöke és Konrád György Kossuth-díjas író videóüzenetben mondja el gondolatait, továbbá beszédet tart Gordon Gábor, az Élet Menete Magyarország Alapítvány elnöke, Éli Rubinstein, a kanadai Élet Menete szervezet nemzetközi igazgatója, Douglas Davidson az Egyesült Államok külügyminisztériumának antiszemitizmus és holokauszt ügyekkel foglalkozó különmegbízott nagykövete, Jobst Bittner evangélikus lelkész, a háborús bűnösök leszármazottainak civil csoportja nevében, illetve Kardos Péter főrabbi. A gyászimát Simon Farkas magyar származású ausztrál főkántor mondja el.

A 600 fős magyar delegáció ezután vonattal indul Auschwitzba. Az Élet menete felvonulását tizenkettedszer tartják meg Budapesten.

Áder Lengyelországba megy

Áder János köztársasági elnök hétfőn Lengyelországba látogat a Holokauszt Emlékév és a Nemzetközi Élet Menete alkalmából – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-vel.

Áder János részt vesz az Auschwitzból Birkenauba tartó emlékmeneten, beszédet mond a Nemzetközi Élet Menete megemlékezésen, valamint megtekinti a birkenaui emlékhelyet – tudatták. Az államfőt útjára felesége, Herczeg Anita is elkíséri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik