Nagyvilág

Molotov-koktél a zsinagógára, szórólap a zsidók összeírásáról

Egyre több provokáció, növekvő antiszemita agresszió Ukrajnában. A biztonsági kamera felvételén látható a zsinagóga elleni támadás.

Felháborodását hangoztatta Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök egy tévéinterjúban amiatt, hogy Kelet-Ukrajnában a héten antiszemita szórólapokat osztogattak, amelyek a zsidók összeírására szólítottak fel. Eközben Mikolajivban Molotov-koktélokat dobtak a zsinagógára.

Az első incidens kedden történt a donyecki zsinagógánál, amikor mintegy húsz hívő jött ki onnan a pészah, a zsidó húsvét második napjának megtartása után. Ott osztogatta három álarcos ember a szórólapokat, amelyeken a „donyecki köztársaság” címere és az orosz zászló volt látható. Az oroszbarát felkelők által ellenőrzött Donyeck zsidó közösségének tagjai döbbenten reagáltak a röplap tartalmára, miszerint a zsidók regisztráltassák magukat a keleti régió önjelölt szeparatista hatóságainál, deportálás vagy vagyonelkobzás terhe mellett.

Az NBC amerikai tévétársaságnak adott, vasárnap adásba kerülő interjújában az ukrán kormányfő kijelentette: sürgetni fogja „az ukrán katonai és biztonsági erőket, valamint a belbiztonsági szolgálatot, hogy nagyon hamar találják meg ezeket a gazembereket, és adják át őket az igazságszolgáltatásnak”.

„Ez nemcsak tűrhetetlen, hanem groteszk is. Túlmegy minden elfogadható mértéken” – fakadt ki csütörtöki genfi sajtóértekezletén John Kerry amerikai külügyminiszter. Barack Obama amerikai elnök az „undorát” hangoztatta.

Jacenyuk az interjúban arról is beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „álma a Szovjetunió helyreállítása, s minden nap messzebbre megy”. „Úgy vélem, e század legnagyobb katasztrófája a Szovjetunió helyreállítása lenne Putyin elnök védőszárnyai alatt” – tette hozzá.

Szombat hajnalban Mikolajivban ismeretlen tettes több Molotov-koktélt dobott a helyi zsinagógára. Később egy arra haladó járókelő oltotta el a tüzet, megakadályozva a lángok továbbterjedését. Az esetet rögzítette a biztonsági kamera is.

Februárban Zaporozsje zsinagógája ellen történt hasonló támadás, márciusban pedig botokkal vertek meg egy rabbit Kijevben. A növekvő feszültség következtében az utóbbi időben több száz ukrajnai zsidó menekült Izraelbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik