Nagyvilág

Sokakat agyontapostak egy kongói koncerten

Tizennégy – más források szerint legalább húsz – embert halálra tapostak egy kongói fesztiválon, amikor áramszünet alakult ki.

A tragédia egy áramszünet alatt következett be, amikor sokan próbálták meg egyszerre elhagyni a stadiont. Bandundu tartomány kormányzatának szóvivője szerint két rendőr is meghalt és nyolcan megsérültek. Az áldozatok száma még nem végleges, a tragédia pontos okainak feltárására vizsgálat indult.

A fesztivált a februárban Párizsban elhunyt kongói énekes, King Kester Emeneya tiszteletére szervezték az énekes szülővárosában, a Kongói Demokratikus Köztársaság nyugati részén fekvő Kikwit város stadionjában.

A szerencsétlenség után lemondták a fesztivál folytatását, amelyet az énekes – eredeti nevén Jean Emeneya Mubiala Kwamambu – halálát követő negyvenedik napra szerveztek. Az énekest március 2-án temették el Kinshasában.

King Kester Emeneya több évig a kongói rumba egyik királyának tartott Viva La Musica de Papa Wemba együttesben énekelt, majd saját együttest alapított Victoria Eleison néven, amely 2012-ben ünnepelte fennállásának 30 évét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik