Nagyvilág

Megérkezett Oroszország válasza a szankciókra

Az orosz kormány tárgyalásokat folytat az erősen exportorientált orosz vállalatokkal külkereskedelmi forgalmuk dollár helyett rubelben történő lebonyolításáról. Moszkva csökkenteni kívánja függőségét a nyugati piacoktól azt követően, hogy az EU és az Egyesült Államok szankciókat vezetett be magas rangú orosz politikusok és egy orosz bank ellen.

Suvalov tudósítóknak elmondta, hogy az így kialakult helyzet csak felgyorsítja azokat a döntéseket, amelyeket már rég meg kellett volna hozni. Rámutatott, hogy a rubel nemzetközi kereskedelmi forgalomban való használatának gondolata már egy évtizede felvetődött és az elképzelés támogatottsága tovább erősödött 2008-ban, amikor komolyan elkezdtek foglalkozni Moszkva nemzetközi pénzügyi központtá tételének a gondolatával.

Oroszország már hosszabb ideje szerette volna az orosz rubelt nemzetközi kereskedelmi forgalomban használatos és tartalékdevizaként is szolgáló fizetőeszközként a dollár, az euró és a font-sterling rangjára emelni.

A Standard and Poor’s hitelminősítő intézettől pénteken kapott besorolásrontásról szólva Suvalov elmondta, hogy a befektetőket ez nem fogja megrázni, hiszen “mindenki pontosan tudja, hogy valójában mi van a döntés mögött”. Az Oroszországban már elkötelezett befektetők sokkal jobb véleménnyel vannak az országról, mint azok, akik még nem fektettek be – mutatott rá az első miniszterelnök-helyettes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik