Nagyvilág

Koreai kompkatasztrófa: újabb felelősök őrizetben

A hajó legénységének négy tagját azzal vádolják, hogy megsértették a mentéssel és a segélynyújtással kapcsolatos szabályokat.

Hevesen bírálta hétfőn az elsüllyedt dél-koreai komp kapitányának és legénysége néhány tagjának viselkedését Pak Gun Hje, az ország elnöke. Amikor találkozott a koreai kormány tagjaival, megígérte, hogy alaposan kivizsgálják az ügyet és a vétkeseket felelősségre vonják. Ugyanakkor elismerte, hogy komoly gondok voltak a közvetlenül a katasztrófa után tett kormányzati intézkedésekkel.

A kapitány és a legénység néhány tagjának viselkedését “érthetetlennek és gyilkossághoz hasonlónak” nevezte Pak, és kijelentette, hogy azt nem lehet és nem is szabad eltűrni.

A kompbaleset ügyében eljáró hatóság pénteken letartóztatási parancsot adott ki a hajó kapitánya és a legénység két tagja ellen.

Szombaton a kapitány vizgsálati fogságba is került. A Li nevű, 68 éves férfi elleni vádak között szerepel a vétkes gondatlanság és a tengeri jog megsértése.

Az a fő felelőssége, hogy tapasztalatlan tengerészre bízta a hajó irányítását, akit ráadásul magára is hagyott a hajóhídon. Amikor megtörtént a baj, még az utasok előtt elhagyta a kompot.

A férfi őrizetbe vétele után bocsánatot kért az áldozatok hozzátartozóitól. A víz túl hideg volt és az áramlás pedig erős – ezzel védekezett.

Újabb felelősök

Hétfőn a hatóságok őrizetbe vették a legénység további tagjait, három tisztet és egy gépszerelőt. Gondatlansággal, a mentéssel és a segélynyújtással kapcsolatos szabályok megsértésével vádolják őket.

A mentők közben újabb holttestet találtak, így a halálos áldozatok hivatalos száma helyi idő szerint hétfő délelőttre 64-re emelkedett. 240 utast még mindig nem találnak. A katasztrófát több mint 170-en élték túl.

A szerdai katasztrófa okát még mindig nem tudták kideríteni, de egy feltevés szerint a komp túlságosan éles és gyors fordulót vett, és e manőver nyomán felborult és elsüllyedt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik