Nagyvilág

Lövöldözés Ukrajnában: Több halott

Szlovjanszkban, egy ellenőrző pontnál volt fegyveres összetűzés.

Sajtóértesülések szerint három oroszbarát aktivista és egy rájuk támadó fegyveres vesztette életét kora reggel a kelet-ukrajnai Szlovjanszk település közelében, egy ellenőrzőpontnál kitört lövöldözésben.

A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió legutóbbi jelentése szerint három helyi lakos meghalt, egy ember súlyosan megsebesült. A tévé szerint a támadáskor az ellenőrzőpontnál csak fegyvertelen civilek tartózkodtak, akik az odaérkező gépjárműveket vizsgálták át és csak később érkeztek oda a “fegyveres önkéntesek”, akik két támadót megöltek.

Az orosz külügyminisztérium meglepőnek nevezte, hogy az eset pár nappal az április 17-ei genfi négyoldalú tárgyalások eredményeként született megállapodás után történt.

Moszkva azt követeli, hogy Ukrajna “maradéktalanul tartsa be az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és Ukrajna között a délkelet-ukrajnai válság kiterjedésének megakadályozását célzó csütörtöki genfi megállapodásban vállalt kötelezettségeit”.

Az orosz külügyminisztérium provokációnak tartja a lövöldözést. A tárca állásfoglalása szerint Moszkvát felháborította “a felbérelt fegyveresek provokációja”, amely “arról tanúskodik, hogy a kijevi hatalom nem akarja megfékezni és lefegyverezni a nacionalistákat és a szélsőségeseket”.

Az orosz külügyminisztérium szerint a szélsőségesen radikális ukrán Jobboldali Szektor fegyveresei sértették meg a húsvéti fegyverszünetet.

Utalt arra, hogy Szlovjanszk lakói lefoglalták a támadók gépjárműveit, amelyekben fegyvereket, a térségről készült légi felvételeket és a Jobboldali Szektor jelképeit találtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik