Nagyvilág

“Oroszország új exportterméke a terrorizmus”

Oroszország terrorizmust exportál Ukrajnába, és támogatja a keleti országrészben tevékenykedő fegyvereseket - jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a kormány szerdán tartott ülésén Kijevben a kelet-ukrajnai helyzetet felvázolva.

“Úgy tűnik, új exportterméke lett Oroszországnak: a terrorizmus” – szögezte le a kormányfő, bírálva Moszkvát, amely szerinte retorikát váltott. Ukrajnában támogatja a terroristákat ahelyett, hogy elítélné őket.

“Az utóbbi hetekben az orosz vezetés mélyen hallgat arról, hogy felderítő-diverziós kommandósai helyi terroristákkal együtt automata fegyverekkel lőnek és gyilkolnak ukrán katonákat és békés lakosokat. Miért nem hallani most Moszkva álláspontját, amelyben elítéli a terrorizmust?” – háborgott a kormányfő.

Rámutatott arra, hogy Oroszországban most két terrorellenes művelet zajlik, Nancsikban és Mahacskalában. “Ha viszont Ukrajna védi állampolgárait, akkor azt a tiltakozások elnyomásának nevezik” – jegyezte meg.

Jacenyuk hangsúlyozta, hogy Ukrajna lakosai békét, nyugalmat és egyetértést akarnak. Kijelentette, hogy Kijev az Oroszország, az Európai Unió és az Egyesült Államok képviselőivel csütörtökre tervezett genfi négyoldalú találkozón azt az álláspontot fogja képviselni, hogy Moszkvának ki kell vonnia diverziós csoportjait Ukrajnából, és el kell ítélnie a terrorizmust, ha érdekelt a helyzet rendezésében.

Reményét fejezte ki, hogy a genfi találkozó eredményes lesz, azonban kételyének is hangot adott Oroszország őszinteségét illetően.

“Orosz szomszédaink új berlini falat építenek, és vissza akarnak térni a hidegháború korszakába” – jelentette ki Jacenyuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik