Nagyvilág

Hatalmas tűz Chilében

Már 11 halálos áldozat van, és ötszáz épület pusztult el.

Hatalmas tűz tört ki szombaton a Chile középső részén fekvő Valparaisóban, ahol vasárnapra 11-re emelkedett a halálos áldozatok száma, és elpusztult ötszáz épület.

Ötezer embert menekítettek ki

Michelle Bachelet államfő katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánította a kikötővárost, és a helyszínre utazott, hogy személyesen tájékozódjék a helyzetről. Az elnök egyben utasítást adott a hadseregnek a rend fenntartására, emberek ezreinek kimenekítésére a lángok övezte veszélyeztetett területekről.

A legfrissebb hírek szerint ötezer embert menekítettek biztonságba. Az egészségügyi minisztérium szerint a halálos áldozatokon kívül ötszáz égési sérült is van, közülük hárman súlyos állapotban vannak.

A női bortönt is kiürítették

Jorge Castro, a város polgármestere az állami televízióban közölte, hogy táborokat hoztak létre azoknak, akik a tűz miatt lakóhelyük elhagyására kényszerültek. Elmondta, hogy Valparaisóban nincs áram, a tűzvész pokoli látványt nyújt, a lángok terjedését eddig nem sikerült megállítani.

Sűrű füstgomolyag lepte be a város börtönét is. Az intézményből kilenc terhes nőt egy másik városba, Quillotába menekítettek. A börtönhatóságok további 204 női fegyencet egy sportarénába szállított át. Tullio Arce, a fegyőrök parancsnoka elmondta, hogy a 2700 férfi elítélt egyelőre a börtönben marad.

Repülőről is oltanak

Vasárnap virradatkor tucatnyi repülőgépet és helikoptert küldtek a helyszínre az oltás segítésére, és a károk felmérésére. Rodrigo Penailillo belügyminiszter szerint még több aktív tűzfészek van, s a lángok bármikor újra szétterjedhetnek.   A 250 ezer lakosú Valparaisóban van a chilei parlament és a flotta főhadiszállása is. A tűz egy erdős részen tört ki, a város határán kívül, de az erős szél a lakott területek felé terelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik