Nagyvilág

Obamáék bevallották jövedelmüket

Összesen 481 ezer dollárnyi összjövedelmet szerepeltet tavalyi adóbevallásában Barack Obama amerikai elnök és felesége.

Jay Carney szóvivő közleménye szerint Obamáék összesen 98 ezer dollár adót fizettek az elmúlt évre, ami 20,4 százalékos jövedelemadó-rátát jelent. Ez valamivel magasabb a kötelezően előírtnál, amivel az elnök azt kívánja jelezni, hogy igazságosabb, a gazdagokat a jelenleginél jobban terhelő adórendszerre van szükség.

Tavaly az elnöki család jóval kevesebbet keresett, mint a megelőző években. 2011-ben még 844 ezer, tavalyelőtt 662 ezer dollárnyi közös jövedelmet vallottak be. A visszaesést a közlemény szerint az okozta, hogy elnöki fizetése mellé Obama tavaly kevesebb jogdíjat kapott könyveiből. A jogdíjakból befolyt összeg 2013-ban 110 ezer dollár volt.

A bevallás szerint az Obama-család tavaly több mint 59 ezer dollárt (bruttó összjövedelmének mintegy 12 százalékát) jótékonysági célra folyósította. Ez az összeg 32 alapítvány és más haszonélvező között oszlott meg.

Bevallotta jövedelmét Joe Biden alelnök és felesége is. Ők összesen 407 ezer dollárt vittek haza tavaly, de ebből 96 ezret befizettek adóként. Jótékony célra összesen több mint 20 ezer dollárt utaltak át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik