Nagyvilág

Közösen szállna szembe Putyinnal az EU

Közös európai uniós választ tart szükségesnek az Európai Bizottság elnöke arra a levélre, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök küldött az orosz földgázt vásárló országok vezetőinek.

„Az a levél, amelyet az orosz elnök néhányunknak címzett… komoly problémákat vet fel az energiabiztonság területén Európában” – olvasható a José Manuel Barroso által minden EU-tagország vezetőihez intézett levelében. Azt javasolja, hogy ezt a kérdést hétfőn vitassák meg a külügyminiszterek, és tanácskozzanak róla telefonos konferencia keretében az energiaügyi miniszterek is Günther Öttingerrel, az Európai Bizottság energiaügyi biztosával. Ennek a vitának az eredményei alapján az Európai Bizottság kész közös választ kidolgozni az orosz elnök levelére – mondta.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség csütörtökön adott hírt egy “jól tájékozott” forrásra hivatkozva arról, hogy az orosz elnök levelet küldött az orosz földgázt vásárló országok vezetőinek az ukrán gázadósság kapcsán kialakult kritikus helyzetről és annak lehetséges hatásáról az Európába Ukrajnán keresztül zajló tranzitra. Putyin levelében közölte, hogy a kiegyenlítetlen ukrán gázszámla az európai szállítások biztonságát fenyegeti, mivel ha Oroszország leállítja az ukrán gázszállításokat, Ukrajna a területén áthaladó vezetékből a nem neki szánt mennyiség lecsapolásával pótolhatja a hiányt.

Előző nap az államfő a kormány több tagjával folytatott megbeszélést, amelyen részt vett egyebek között a Gazprom orosz gázipari cég egyik vezetője is. Dmitrij Medvegyev kormányfő azt mondta, hogy Ukrajna teljes tartozása Oroszországgal szemben 16,6 milliárd dollár. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter arról számolt be, hogy ezen belül 2,238 milliárd dollár az ukrán gáztartozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik