Nagyvilág

Eltűnt Berlusconi maffiózó munkatársa

Nyoma veszett Marcello Dell’Utri vállalkozónak és politikusnak, aki Silvio Berlusconi jobb kezeként és a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet embereként ismert Itáliában.

Az olasz rendőrség pénteki bejelentése szerint a 73 éves Marcello Dell’Utrit a hatóságok egész Olaszországban és külföldön is keresik.

A múlt hét végén még milánói lakóhelyén tartózkodott, azóta azonban eltűnt. Egyes feltételezések szerint Dell’Utri Libanonba utazott, az ANSA olasz hírügynökség azonban úgy tudja, hogy oda nem érkezett meg. Más források szerint az afrikai Bissau-Guineába vagy a Dominikai Köztársaságba távozott, ahol villája is van.

A volt olasz kormányfő, Silvio Berlusconi legközelebbi munkatársának és barátjának tartott Marcello Dell’Utrit tavaly másodfokon hét év börtönre ítélték a Cosa Nostra szicíliai bűnszervezettel való szövetkezés miatt. A vád szerint Dell’Utri évtizedeken át közvetített a maffia és Berlusconi között.

A jogerős ítéletet az olasz semmítőszék április 15-én hozza meg. Ennek közeledtével a palermói ügyészség letartóztatási parancsot adott ki, attól tartva, hogy Dell’Utri az ítélet előtt elhagyja Olaszországot. Marcello Dell’Utri ügyvéde úgy nyilatkozott, nincsen tudomása arról, hogy védence külföldre ment volna.

Dell’Utri a hetvenes évek óta Silvio Berlusconi vállalkozótársa volt a Publitalia kommunikációs csoportban, majd később a Fininvest televíziós-vállalkozói birodalomban is. Berlusconi 1993-ban Marcello Dell’Utrival közösen alapította meg a Hajrá Olaszország (FI) jobbközép pártot. Dell’Utri 2013-ig a FI szenátora volt.

Bettino Craxi, a Berlusconihoz és Dell’Utrihoz közelálló volt olasz szocialista kormányfő 1994-ben a tunéziai Hammametbe menekült a korrupció vádjával meghozott bírósági ítélet elől, és itt is hunyt el 2000-ben.

Az adócsalásért tavaly elítélt Silvio Berlusconi a milánói bíróság csütörtöki tárgyalása szerint közhasznú munkavégzéssel tölti le tíz hónapos büntetését. Berlusconi útlevelét bevonták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik