Nagyvilág

Így javítanának az orvos-beteg viszonyon

Önkéntes közvetítő "őrangyalokat" toboroznak a kínai fővárosban az orvosok védelmére, hogy csökkentsék a veszélyt, amelynek az elégedetlen páciensek részéről ki vannak téve.

A kampányba diákokat, egészségügyi dolgozókat és betegeket is be kívánnak vonni. Feladatuk az lenne, hogy a kétségbeesett, lázongó pácienst megnyugtassák, a feszültséget enyhítsék, levezessék. Ennek technikájára külön képzést kapnak. A cél megfelelő kommunikációval elérni a betegeknél, hogy “jobban megértsék az orvosokat” – hangoztatják a szervezők. A projektbe 21 pekingi kórházat és a tervek szerint több mint 1500 önkéntest vonnának be idén.

Kínában se szeri se száma azoknak az eseteknek, amelyek áldozatai a betegek vagy hozzátartozóik által megtámadott orvosok. Csak a múlt hónapban például a dél-kínai Kuangtung tartományban nyilvánosan megaláztak egy orvost, miután meghalt az egyik betege. Szintén márciusban két kormányzati tisztviselő támadt egy asszisztensnőre Nankingban. Az északkeleti Hejlungcsiang tartományban agyonverte orvosát az egyik páciens.

A Hszinhua hírügynökség szerdai jelentése szerint Csiangszu tartomány Fenghszien megyéjének kórházában egy 45 éves férfi, aki elégedetlen volt kezelésének eredményével és a költségekkel, megkéselte orvosát, aki belehalt sérüléseibe.

A legfelsőbb bíróság egyik bírája korábban arra figyelmeztetett, hogy aki erőszakkal fellép orvosok ellen, bűncselekményt követ el, és azért büntetőjogilag felelősségre kell vonni. Cseng Hszin-ven ugyanakkor szorgalmazta a betegek törvényes jogainak védelmét is. A helyi bíróságok ugyancsak az orvosok elleni perek megszaporodó számáról számolnak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik