Nagyvilág

Hat órás munkaidővel kísérleteznek Göteborgban

Hosszútávon jobb teljesítményt várnak a csökkentett munkaidőtől a svédek.

Kísérletképpen az egy osztály dolgozóinak munkaidejét egy évre, nyolcról hat órára csökkenti a göterborgi önkormányzat – írja a The Independent című brit lap.

A csökkentett munkaidőben dolgozók ugyanannyi fizetést kapnak majd, mit a továbbra is nyolc órában robotoló kollégáik. Előzetes kutatások alapján a baloldali, szociáldemokrata és zöld párti városvezetés azt reméli, hogy a kevesebb időt a munkahelyükön töltő alkalmazottak hosszútávon jobban érzik majd magukat mind fizikálisan, mind mentálisan, kevesebbet lesznek betegek, emelkedik majd a teljesítményük, így végül egy év alatt legalább ugyanannyit fognak elérni, mint a nyolc órás kollégáik. A kísérleti és végén kutatók értékelik majd az eredményeket. „Úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy adjunk ennek egy igazi esélyt” – nyilatkozta Mats Pilhem, polgármester-helyettes a The Local svéd kiadásának.

Többször próbálkoztak már hasonló kísérletekkel a világon. Az alapgondolat mindig az volt, hogy a nyolc órás beosztásban az emberek túlságosan elfáradnak, így nehezebben koncentrálnak a feladataikra, ezért az teljesítményük összességében hosszabb, és rövidebb távon egyaránt csökken. Ám az eddigi próbálkozások mind csődöt mondtak a társadalmi beidegződések miatt. Az emberek annyira hozzászoktak a nyolc órás munkarendhez, hogy hajlamosak lustának bélyegezni mindazokat, akik ennél rövidebb ideig húzzák az igát.

A göteborgi jobboldali ellenzék is ezt a kártyát játssza ki a kísérlet ellen. Tisztességtelen, és populista kampányeszköznek nevezték a kísérletet a 2014-es önkormányzati választások előtt. Mats Pilhem viszont azt mondta, hogy a város egyik autógyárában már sikerrel vizsgázott a rendszer, ami a jövőben segíthet majd a munkahelyteremtésben, és a termelés hatékonyságának növelésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik