Nagyvilág

Nem kérnek az ukrán tejből az oroszok

Az orosz fogyasztóvédelmi hatóság hétfőn leállította hat ukrán cég tejtermékeinek, elsősorban sajt és sajttermékeinek az importját.

Ez elemzők szerint újabb jele a két ország egyre romló kereskedelmi kapcsolatának – írj az MTI.

Az orosz intézkedés elsősorban az ukrán sajttermelőket sújtja. A fogyasztóvédelmi hatóság azt közölte, hogy “laboratóriumi vizsgálatok szerint a sajttermékek zsírtartalma nem éri el a kívánt szintet”.

Ukrajna teljes exportbevételének 0,5 százaléka származik sajt és sajttermékek eladásából, Ukrajna Oroszország tízedik legnagyobb sajtszállítója.

Bármennyire is bonyolult

Megfigyelők szerint az intézkedés válaszlépés arra a múlt heti ukrán döntésre, amivel megtiltotta hét orosz élelmiszeripari cég termékeinek az árusítását Ukrajnában.

Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő, amikor pénteken megbeszélést folytatott az ország iparvállalatainak a vezetőivel, kijelentette: “félő, hogy az Ukrajnának Oroszországgal határos keleti felében működő cégek elveszthetik orosz megrendeléseiket”. Arszenyij Jacenyuk azt mondta, hogy “a helyzet súlyosságát a kormány megértette és mindent megtesz annak érdekében, hogy az orosz megrendelőket ukrán megrendelőkkel váltsa fel, bármilyen bonyolult is lesz ez”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik