Nagyvilág

Az Aszad-rezsim év végére befejezné a harcokat

Bassár el-Aszad szíriai elnök arra számít, hogy a polgárháborús összecsapások nagyrészt befejeződnek az év végéig - közölte Szergej Sztyepasin korábbi orosz kormányfő hétfőn.

Sztyepasin, Vlagyimir Putyin elnök szövetségese és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi vezetője – aki a múlt héten Damaszkuszban találkozott Aszaddal – Moszkvában tartott sajtóértekezletén kijelentette, hogy a szíriai államfő magabiztos, kiváló formában van, és kézben tartja az eseményeket.

“Ezt mondta nekem, ebben az évben lezárul a szíriai katonai tevékenység aktív fázisa, és aztán kénytelenek leszünk azzal foglalkozni, amit mindig is csináltunk, a terroristák elleni harccal” – közölte Sztepasin.

A szíriai elnök hozzátette: “Mondd meg Vlagyimir Vlagyimirovicsnak (Putyinnak), hogy én nem Janukovics vagyok, én nem megyek sehova,” utalva a hatalmától februárban megfosztott Viktor Janukovics ukrán elnökre, akit az orosz vezetők erősen bíráltak amiatt, hogy bukása után elmenekült országából.

A Borisz Jelcin elnöksége idején, 1999-ben miniszterelnöki pozícióban lévő Sztyepasin úgy vélte, hogy Aszadot nem fenyegeti hasonló veszély, és valószínűleg megnyeri az idén esedékes elnökválasztásokat. A libanoni Hezbollah radikális síita szervezet vezetője egy hétfőn megjelent interjúban kijelentette, hogy elmúlt Szíria felosztásának és az elnök hatalomból való eltávolításának veszélye.

“Aszad ereje abban a tényben gyökerezik, hogy Janukoviccsal ellentétben neki gyakorlatilag nincsenek belső ellenségei. Sőt mi több, rokonai nem alkudoznak, és nem a pénztárgépet fosztogatják, hanem küzdenek” – fejtegette Sztyepasin, és kiemelte a szíriai hadsereg kiemelkedő küzdőszellemét.

A szíriai elnök ellen harcoló lázadók az utóbbi hetekben számos vereséget szenvedtek el, elsősorban a libanoni határvidéken. A Hezbollah erői az Aszadhoz hű csapatokat támogatják.

Az immár három éve tartó és több mint 150 ezer halálos áldozattal járó szíriai polgárháborúban Moszkva az Aszad-rezsim legjelentősebb támogatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik