Nagyvilág

Idős holland papot öltek meg Szíriában

A 75 éves jezsuita pap többször is megtagadta, hogy elhagyja a Homsz ostromolt területét, mert ott még segítségre szoruló emberek vannak.

A településen köztiszteletben álló Frans van der Lugt atyát, aki 1966 óta élt Szíriában, Busztán városrészben lőtte le egy ismeretlen fegyveres. Tettének okáról nem tudni – közölte hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A 75 éves pap korábban többször is megtagadta Homsz kormányerők által ostromolt területének elhagyását, amire az ENSZ segítségével lehetősége lett volna, mondván, hogy addig nem megy sehova, amíg ott emberek éheznek és segítségre szorulnak. A világhálóra az év elején felkerült az atya egy videoüzenete is, amelyben “hihetetlennek” nevezte, hogy az emberek Homszban szenvednek, a világ pedig nem tesz semmit.

A SANA állami hírügynökség jelentése szerint vasárnap késő este Homsz al-Dzsádzs negyedében számos felkelő meghalt, miközben robbanószerrel raktak meg egy gépkocsit. Az OSDH azt közölte, hogy az incidensben legalább 29 lázadó vesztette életét.

Közben éjszakába nyúló ülést tartott vasárnap Isztambulban az emigrációban működő ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK). A tanácskozáson leváltották a szervezet vezetőségének több tagját, és kineveztek két minisztert is emigráns kormányukba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik