Nagyvilág

Hajókkal keresik az eltűnt repülő fekete dobozát

Megkezdték pénteken az eltűnt malajziai utasszállító gép adatrögzítő berendezései utáni műszeres kutatást a Indiai-óceán déli részén.

A műveletben két hajó vesz részt. Az egyik az ausztrál haditengerészet Ocean Shield nevű hadihajója, amely az amerikai haditengerészet hangradarját vonatja. A brit haditengerészet HMS Echo nevű hajója pedig – fedélzetén víz alatti kutatásra alkalmas műszerrel – 240 kilométer hosszan cirkál az Indiai-óceán eldugott déli részén a fekete dobozok után kutatva. Ez utóbbiaknak várhatóan néhány nap múlva merül le az akkumulátoruk – közölte Angus Houston, a kutatást összehangoló közös ügynökség vezetője.

Az adatrögzítő berendezések hangjeleit a hajókon lévő berendezések képesek észlelni, az akkumulátorról üzemelő fekete dobozok a baleset után harminc nappal beszüntetik a jeladást, így a kutatóknak kevés idejük maradt a megtalálásukra. Az adatgyűjtő berendezések és a roncs megtalálása ezután sem kizárt, de sokkal nehezebb.

Pénteken tizennégy repülőgép és kilenc hajó vett részt az óceán 217 négyzetkilométeres felületének átvizsgálásában az ausztráliai Perth-től mintegy 1700 kilométernyire.

A Malaysian Airlines Boeing 777-es típusú utasszállítója 239 emberrel a fedélzetén március 8-án tűnt el végleg a légiirányítók radarjáról, miközben Kuala Lumpurból Pekingbe tartott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik