Nagyvilág

Egy hónapig bírná Ukrajna

Ennyi gáztartalékkal rendelkezik Kijev, ahol az oroszokat vádolják a fizetés elmaradásáért.

Jurij Prodan, ukrán energiaügyi miniszter a Dozsgy nevű orosz független hírtelevíziónak adott interjúban kifejtette, hogy Kijev azért tartozik Moszkvának a már leszállított fölgázért, mert Oroszország nem tartja magát a korábban kötött hitelmegállapodáshoz – írja az MTI.

A miniszter arra a 15 milliárd dolláros hitelszerződésre utalt, amelyet az azóta menesztett államfő írt alá ukrán részről tavaly decemberben. A 15 milliárd dollárból Oroszország 3 milliárd dollárt utalt át a Kijev által kibocsátott eurókötvények felvásárlásával. Moszkva februárban további két milliárd dollárnyi hitelrészletet tervezett átutalni, de az Oroszország szempontjából kedvezőtlenül alakult kijevi események miatt erre végül nem került sor.

A pénteken közölt interjúban az ukrán energiaügyi miniszter rámutatott arra, hogy a gáztartozás épp amiatt áll fenn, mert Moszkva nem folyósította a hitelt. “A megállapodás arról szólt, hogy a hitelből Kijev a gáztartozását rendezi” – hangsúlyozta az illetékes.

2,2 milliárd dollár tartozás

Alekszej Miller Gazprom-vezér csütörtökön azt állította, hogy Kijev 2,2 milliárd dollár gáztartozást halmozott fel a márciusi szállításokat is beleszámítva.

Jurij Prodan az orosz hírtelevíziónak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy “nem jut el a két ország kapcsolata odáig, hogy Moszkva csökkenti gázszállításait Ukrajnának”. Mindazonáltal ha mégis így történne, először az ipari nagyfogyasztókat kapcsolnák le a gázhálózatról.

Az ukrán energiaügyi miniszter szerint Ukrajna gáztartaléka 7 milliárd köbméter, ami egy hónapra elegendő a jelenlegi felhasználást figyelembe véve

Ajánlott videó

Olvasói sztorik