Nagyvilág

Az oroszok is benne lehettek a kijevi tüntetők legyilkolásában

Az orosz biztonsági szolgálat részt vett az úgynevezett terrorellenes műveleteknek a kitervelésében és végrehajtásában - jelentette ki csütörtökön Valentin Nalivajcsenko, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vezetője.

Sajtótájékoztatóján Nalivajcsenko az egyes források szerint csaknem száz halálos áldozatot követelő, február 18-20-i kijevi orvlövésztámadások ügyében indított vizsgálat előzetes eredményeiről számolt be. Kijelentette, hogy az orosz titkosszolgálat 26 munkatársa vett részt közvetlenül a tömeggyilkosságokban.

Rengeteg robbanószert hoztak

Nalivajcsenko szavai szerint az FSZB emberei január közepén érkeztek Ukrajnába, és Kijev környékén, az SZBU egyik kiképzőközpontjában helyezték el őket. Megjegyezte, hogy közvetlen kommunikációs vonalat építettek ki köztük és a kormányzat között, emellett Olekszandr Jakimenko, az SZBU akkori vezetője személyesen kereste fel őket jelentéseket tenni.

“Mindezeket figyelembe véve az ukrán rendvédelmi szervek felteszik a kérdést orosz kollégáiknak, mit csináltak ezek az emberek Ukrajna területén, és kérik tőlük az illetők neveit” – tette hozzá az SZBU vezetője.

Elmondta, hogy az ukrán biztonsági szolgálat értesülései szerint januárban orosz teherszállító repülőgépek érkeztek a Kijev megyében lévő Hosztomel reptérre fegyverekkel és 5,1 tonna robbanószerrel. Kijelentette, hogy az orosz titkosszolgálatnak kell választ adnia arra, hogy ki rendelte meg a szállítmányt, és milyen céllal.

Többen Krímbe menekültek

Nalivajcsenko közölte, hogy az azóta feloszlatott Berkut belügyi alakulat tagjai mellett az SZBU alá tartozó Alfa különleges egység tagjai is részt vettek a tüntetők elleni támadásokban. Február 18-án az Alfa egység 108 felfegyverzett tagja a Függetlenség terén lévő Szakszervezetek Háza ellen tervezett ostromot. Az épületben volt a tüntetők “főhadiszállása”. Az “alfások” kalasnyikov típusú automata fegyverekkel és német gyártmányú mesterlövészpuskákkal a ház tetején helyezkedtek el, ám amikor tűz ütött ki az épületben, el kellett hagyniuk azt, így meghiúsult a tüntetők elleni ostrom. Ugyanakkor az elkövetkező két napban a belvárosi háztetőkön tovább “dolgoztak” az Alfa mesterlövészei.

Az SZBU-vezető szerint az Alfa és a Berkut tagjainak egy része a Krímbe menekült.

Arszen Avakov belügyminiszter a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a belügyi erőknek asszisztáló, felbérelt provokátorok, az úgynevezett “tyituskók” tevékenységét a Vitalij Zaharcsenko volt belügyminiszterrel szoros kapcsolatban álló Viktor Zubrickij, a Kontakt nevű médiaholding vezetője koordinálta.

Közölte, hogy a vizsgálat eddigi állása szerint a Berkut belügyi alakulat különleges egységéhez tartozó, sárga karszalagot viselő fegyveresek azon csoportja, amely az Októberi Palota felől lőtt a tüntetőkre, 17 személyt ölt meg a kijevi belvárosban lévő Insztitutszka utcában kitört utcai harcok közben. Hozzátette, hogy a fegyveres rendőrök több csoportra voltak osztva az utcában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik