Nagyvilág

Még mindig nem twitterezhetnek a törökök

Bár a török alkotmánybíróság szerint is jogsértő a mikroblog blokkolása, a kormány valószínűleg semmibe veszi ezt a határozatot.

A szerdai alkotmánybírósági ítéletet korán reggel kihirdették a hivatalos közlönyben, szakértő jogászok szerint a bíróság döntése végleges és azonnali hatályú.

Besir Atalay török miniszterelnök-helyettes ígéretet tett arra, hogy a kormány végre fogja hajtani a testület döntését, azt azonban nem mondta, hogy mikor. A politikus bírálta az alkotmánybíróság döntését, mondván, hogy biztosítani kellene a személyes adatok védelmét a közösségi oldalakon.

Az ellenzék felháborodott a végrehajtásban mutatkozó késedelem miatt. “Késedelem nélkül végre kell hajtani a döntést. A bíróság ítélete mindenkire vonatkozik, még Recep Tayyip Erdogan miniszterelnökre is” – mondta Sezgin Tanrikulu, az ellenzéki Köztársaság Néppárt (CHP) egyik képviselője.

Erdogan kiírtja a közösségi oldalakat

Az alkotmánybíróság megerősítő ítélete komoly kihívást jelent Erdogan számára, aki azzal fenyegetőzött, hogy “gyökerestől kiirtja” Törökországból az online közösségi hálózatokat. Az előzmény, hogy a Twitteren és a hozzá hasonlóan betiltott YouTube videomegosztó oldalon a kormányzati korrupcióra utaló tartalmak terjedtek, ami haragra gerjesztette a vezető politikusokat.

A Twittert és a YouTube-ot egy hét különbséggel március második felében tiltották be Törökországban. Az intézkedést Neelie Kroes, az Európai Unió digitális területért felelős biztosa “egy újabb kétségbeejtő és lehangoló törökországi húzásnak” nevezte, és hangsúlyozta, hogy az összeegyeztethetetlen az európai értékrenddel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik