Nagyvilág

Az alkotmánybíróság szerint is jogtalan a Twitter betiltása

A mikroblogot nemrég kapcsolta le az Erdogan vezette kormány, amely harcot indított a közösségi oldalak ellen.

A török alkotmánybíróság is úgy döntött szerdán, hogy sérti a szólásszabadságot a Twitter internetes közösségi portál hazai hozzáférésének letiltása.

Korábban már egy ankarai bíróság is elrendelte, hogy oldják fel a korlátozást, de a török távközlési hatóság fellebbezett. Az alkotmánybíróság megerősítő ítélete komoly kihívást jelent Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök számára, aki azzal fenyegetőzött, hogy “gyökerestől kiirtja” Törökországból az online közösségi hálózatokat. Az előzmény, hogy a Twitteren és a hozzá hasonlóan betiltott YouTube videomegosztó oldalon a kormányzati korrupcióra utaló tartalmak terjedtek, ami haragra gerjesztette a vezető politikusokat. Ahmet Davutoglu külügyminiszter egyenesen Törökország elleni hadüzenetnek minősítette a kiszivárogtatásokat.

Az alkotmánybíróság közölte, hogy az ítéletet megküldte a média hatóságnak és a távközlési minisztériumnak azzal a felszólítással, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket. Egyelőre nem tudni, hogy az illetékesek feloldják-e a tilalmakat a döntés hatására.

A Twittert és a YouTube-ot egy hét különbséggel március második felében tiltották be Törökországban. Az intézkedést Neelie Kroes, az Európai Unió digitális területért felelős biztosa “egy újabb kétségbeejtő és lehangoló törökországi húzásnak” nevezte, és hangsúlyozta, hogy az összeegyeztethetetlen az európai értékrenddel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik