Nagyvilág

Románia felkészül az önvédelemre

Romániának vállalnia kell egy feszült térségben betöltött "NATO-határország" szerepét és folytatnia kell védelmi költségvetésének fokozatos emelését - jelentette ki a román miniszterelnök.

Ami Ukrajnában és főleg a Krímben történt, ráébresztette az európai közösséget és a NATO-t, hogy súlyos biztonsági kockázatok vannak ebben a térségben, és azok a befagyott konfliktusok, amelyekről legszívesebben megfeledkeznénk, legyen szó Grúziáról, vagy a Dnyeszter-mellékről, mind potenciális tűzfészkek” – fogalmazott Victor Ponta.

Hozzátette: a veszély felismerésében ugyanakkor lehetőséget lát arra, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kapcsolat ismét a nemzetközi együttműködés és biztonság alappillérévé váljék. Rámutatott: az általa vezetett kormány 2012-ben mélyponton találta a román védelmi költségvetést, amely akkor a GDP 1,12 százalékát tette csak ki. Ponta szerint azóta valamelyest javult a helyzet, ugyanakkor a parlament támogatását kérte, hogy Románia 2018-ig minden évben 0,2 százalékkal (több mint negyedmilliárd euróval) növelhesse védelmi költségvetését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik