Nagyvilág

Janukovicsnak sem tetszik Krím elcsatolása

A hatalomból eltávolított ukrán elnök tragédiának minősítette a Krím Oroszországhoz való csatolását.

Viktor Janukovics az AP amerikai hírügynökségnek és az orosz NTV televíziónak beszélt arról, hogy reménykedik abban, hogy meg lehet győzni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy megvitassák, milyen feltételek mellett csatlakozhat ismét Ukrajnához a Krím, amelyet Oroszország márciusban kebelezett be.

Elismerte, hogy rosszul tette, amikor orosz katonákat hívott a Krímbe. Az orosz hatalomátvétel azonban nem történt volna meg szerinte, ha ő marad Ukrajna elnöke. Putyinnal találkozott amióta Oroszországba ment, és nyugodt, de nehéz beszélgetést folytatott vele. Reméli, hogy találkozik még vele, mert “muszáj megkeresni azokat a feltételeket – bármilyenek is legyenek -, amelyekkel a Krím “visszatérhet”. A Krím maximálisan független lehet, de csak Ukrajna részeként” – mondta.

Janukovics tagadta, hogy köze lenne bármiféle korrupcióhoz vagy hogy különleges kiváltságokat adott volna a fogorvosból milliárdos vállalkozóvá vált fiának. Tagadta azt is, hogy tűzparancsot adott volna ki a Kijevben tüntetők ellen februárban. Még őt bírálta a környezete, hogy túlságosan puhán bánik velük – állította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik