Közélet

Saját magát ölte meg az ukrán radikális vezető

Kommandósok akarták őrizetbe venni, elkezdett menekülni, ekkor érte a halálos lövés.

Olekszandr Muzicsko, a radikális nacionalista Jobboldali Szektor (PSZ) nyugat-ukrajnai vezetője menekülni próbált a rendőrök elől és véletlenül lelőtte magát – állapította meg az ukrán belügyminisztérium belső vizsgálata, amelynek eredményét szerdán tették közzé.

A tárca hivatalos honlapjára feltett közlemény szerint a történtek során a hatóságok jogszerűen jártak el, nem sértették meg a szolgálati szabályzatot, és semmilyen egyéb jogszabályt.

A vizsgálatot végző bizottság javasolta a belső nyomozás lezárását, és azt, hogy minősítsék megbízhatatlannak azokat az információkat, amelyek a vizsgálat megindításához vezettek. Javasolta továbbá a testület, hogy a vizsgálat eredményéről készült másolatot küldjék meg a főügyészségnek.

Olekszandr Muzicsko – ismertebb nevén Szasko Bilij – múlt hét kedden vesztette életét, amikor a rendőrség kommandósai őrizetbe akarták venni a nyugat-ukrajnai Rivne közelében. A hivatalos tájékoztatás szerint a PSZ-vezető ellenállást tanúsított, és menekülés közben érte őt halálos lövés.

A rendőrök is eltalálták

A belügyminisztérium egy korábbi közlése szerint a boncolás során Muzicsko saját fegyverének lövedékét találták meg holttestében. Eszerint a PSZ-vezetőt öt találat érte. Két lövedék, amelyet rendőrségi szolgálati fegyverből adtak le, a lábát találta el. Három lövés viszont saját fegyveréből érte, miközben a kommandósok megpróbálták leszorítani. Ezekből kettő zsírszövetet ért, és áthatolt a testén, a harmadik viszont szíven találta. Muzicsko korábban az első csecsenföldi elnök, Dzsohar Dudajev személyi testőre volt.

Közben az ukrán parlamentben is bizottság alakult Muzicsko halála körülményeinek tisztázására. A testület kedden azt javasolta, ideiglenesen függesszék fel Arszen Avakov belügyminisztert hivatalából, hogy ne tudja befolyásolni a vizsgálat menetét. A minisztert azonban egyelőre nem függesztették fel. Szasko Bilij halála éles hangú “ütésváltást” indított el a fegyveres Jobboldali Szektor és a belügyminiszter között. Avakov bűnözőknek nevezte a PSZ tagjait, akik válaszul a miniszter lemondását követelték.

A PSZ meghatározó szerepet játszott Viktor Janukovics elnök rendszerének februári megdöntésében, de közben komoly nézeteltérések alakultak ki közte és az új ukrán kormánykoalíció pártjai között.

Hétfő éjjel Kijevben a PSZ egyik aktivistája szóváltásba keveredett a Majdan Önvédelme nevű szervezet tagjaival egy kijevi étterem előtt, majd lőfegyverével három embert megsebesített. A történtek után a parlament kedden határozatot hozott az illegális fegyveres csoportok azonnali lefegyverzéséről, beleértve a PSZ-t és a Majdan Önvédelmét. A Jobboldali Szektor kijevi szervezete szerdán közölte, hogy hajlandó önként beszolgáltatni a náluk lévő, engedély nélküli fegyvereket.

Kijevben a tüntetők önvédelmi egységei eredetileg azért jöttek létre, hogy védjék a Függetlenség terén tavaly november végén kezdődött erőszakmentes tiltakozóakciók résztvevőit és a tüntetők sátorvárosát a rendvédelmi szervek rohamaitól és provokátorok támadásaitól. Alapítói elsősorban leszerelt katonák, különböző harcokban, Afganisztánban, Csecsenföldön, Grúziában szolgált veteránok, akikhez civil önkéntesek is csatlakoztak. Közülük vált ki a PSZ, amely először akkor adott hírt létezéséről, amikor közzétette, hogy tagjai csaptak össze január 19-én a rohamrendőrökkel a kormány és a parlament épületének helyet adó Hrusevszkij utcában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik