Belföld

Megmentik a washingtoni Capitolium kupoláját

Már 1300 repedés van az amerikai főváros emblematikus épületén, így a közeli felújítás mellett döntöttek.

Egy évtizeddel ezelőtt több mint 300 repedés volt rajta, néhány évvel később 500, aztán 900 repedés keletkezett, most pedig már 1300 van rajta. Így itt volt az ideje a beavatkozásnak, hogy megmentsék a jövő nemzedékei számára – nyilatkozott Stephen Ayers, a Capitolium építésze.

4 millió tonnás öntöttvas

A távolról márványnak tűnő, másfél évszázados kupola valójában egy több mint 4 millió tonnás öntöttvas konstrukció, amelyet 10 rétegnyi ólomtartalmú festékkel fedtek le. A 36 merevítő bordára támaszkodó szerkezetet Thomas Walter tervezte az 1850-es években, a Capitolium bővítésének keretében.

A kettős héjú, a hatméteres Szabadságszoborral megkoronázott kupola a korabeli fotográfiák tanúsága szerint Abraham Lincoln első beiktatási szertartására még nem készült el. A munkálatok a polgárháború éveiben is folytatódtak, mert az elnök szerint azok az amerikai unió építését is jelképezték.

A szerkezetet Lincoln második beiktatására már befejezték, ám a súlyos veszteségek árán újraegyesített ország vezetője egy hónappal később merénylet áldozata lett. Holttestét a kupola alatti rotundában ravatalozták fel.

60 millió dollárt költenek rá

Az építkezés költségei az eredetileg tervezett, 100 ezer korabeli dollárra rúgó büdzsé tízszeresét emésztették fel. A rozsdásodó kupolán Eisenhower elnökségének vége felé hajtottak végre jelentősebb felújítást.

A hamarosan elkezdődő renoválás során a Capitoliumot felállványozzák, a régi festékrétegeket eltávolítják, a repedéseket kijavítják, a betört ablakokat kicserélik és a kupolát polimer- és uteránalapú védőrétegekkel vonják be. A munkálatokat főképp a hétvégéken és éjszaka fogják elvégezni.

A felújítás mintegy 60 millió dollárba kerül majd és az Ayers reményei szerint legalább egy fél évszázadra konzerválja majd a kupolát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik