Nagyvilág

Hazamehetnek a fukusimai menekültek

Feloldották a tilalmat az atomerőműhöz közeli egyik területen, így a lakosok a három évvel ezelőtti nukleáris katasztrófa óta most először visszaköltözhetnek otthonukba.

A miniszterelnöki kabinet egyik illetékese bejelentette, hogy az evakuálási rendelet április 1-jén veszti hatályát, és 117 háztartást, 357 tamurai lakost érint – írja az MTI.

A hatóságok azután döntöttek a tilalom feloldása mellett, hogy a radioaktív sugárzás kellően alacsony szintre mérséklődött Tamurában. A kitelepített lakosok ennek ellenére megosztottak azzal kapcsolatban, hogy visszatérjenek-e vagy sem, egyesek ugyanis aggódnak az egészségükért.

A 38 ezres városban, amelynek nagy része a kitelepítési zónán kívül fekszik, új iskolákat és üzleteket építenek a visszaköltözők számára. A menekültek havi 100 ezer jent (216 ezer forintot) kapnak a kormánytól, a visszatelepítettek pedig egyszeri 900 ezer jenben (1,94 millió forintban) részesülnek, és a hazaköltözés után még egy évig kapják a havi juttatást.

Szellemvárosok

Az északkelet-japáni Tamura 20 kilométerre fekszik a 2011. március 11-én történt nagy erejű földrengés és szökőár miatt súlyosan megrongálódott Fukusima-1 atomerőműtől. A természeti katasztrófa következtében jelentős mennyiségű sugárzó részecske került ki a szabadba, emiatt több mint százezer embert kellett kitelepíteni a környékről.

A kormány irányelvei szerint az erőmű közelében fekvő területek akkor nyilváníthatók ismét lakhatónak, ha senki sincs kitéve évi 20 millisievert feletti sugárdózisnak. A hatóságok hivatalosan azt szeretnék elérni, hogy a sugármentesítési munkálatokkal évente 1 millisieverttel csökkentsék ezt a szintet.

A menekültek közül sokan még mindig, az atomerőmű-balesetet kiváltó, több mint 18 ezer emberéletet követelő katasztrófa után három évvel is ideiglenes szálláson vagy rokonoknál laknak, az atomerőműhöz közeli települések az utóbbi években szellemvárosokká váltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik