Belföld

A Japán szökőár akkor és most

Ilyen volt és ilyen lett a földrengés és a katasztrófa helyszíne. Három évvel a Japán keleti partvidékét elpusztító földrengés és szökőár után több mint negyedmillióan élnek átmeneti szállásokon. Nézze meg egyedi képválogatásunkat a helyszínről a szökőár utáni pillanatokról és a jelenlegi helyzetről. A képeken a csúszkák segítségével navigálhat.

Habár a japán kormány 25 ezer milliárd jent (54,4 ezer milliárd forint) különített el az újjáépítésre, a 2011. március 11-i természeti katasztrófa által érintett három part menti prefektúrában – Mijagiban, Ivatében és Fukusimában – 36 hónap alatt mindössze a tervezett lakások kevesebb mint nyolc százaléka készült el, és várhatóan több tízezren még évekig nem költözhetnek vissza egykori lakhelyükre.

before
after

 

A katasztrófa után összesen 470 ezer embert telepítettek ki otthonából, közülük 267 ezren a mai napig ideiglenes lakhelyen élnek. A balesetet szenvedett fukusimai atomerőműben eközben továbbra is vízszivárgásokkal küzdenek, és egyelőre nem tudni, hogy hosszabb távon mi lesz azzal a 436 ezer tonna erősen sugárszennyezett vízzel, amit átmeneti tartályokban tárolnak a létesítmény területén.

before
after

 

Habár az atombaleset miatt kitelepítettek egy része már visszatérhetett otthonába, egyes falvak vélhetően már soha nem fognak lakhatóvá válni az erőmű környékén.

 

before
after

 

A 2011. március 11-i természeti katasztrófában a legfrissebb adatok szerint 15 884 ember vesztette életét, és 2636 embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván, miután földi maradványaikat nem találták meg.

 

before
after

 

Szakemberek szerint igen nyugtalanító, hogy időközben már háromezer fölé nőtt azok száma, akik a katasztrófa után, de a természeti csapáshoz köthető okokból – például a depresszió vagy stressz által kiváltott öngyilkosság miatt – vesztették életüket.

before
after
before
after
before
after
before
after
before
after
before
after

Fotók: MTI / AP / Kyodo News

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik